Održan Okrugli stol „Pitanje nestalih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu“

Slika /AM2017/Fotografije/OS_Karlovac_24032017/4.jpg

Pomoćnik ministra Stjepan Sučić sudjelovao je 24. ožujka 2017. godine na Okruglom stolu „Pitanje nestalih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu“ koji se održao u Karlovcu.

Okrugli stol održan je u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Tom prilikom pomoćnik ministra Stjepan Sučić informirao je prisutne o procesu traženja nestalih hrvatskih branitelja i civila, s posebnim osvrtom na Karlovačku županiju.  Upoznao ih je s novom, najsuvremenijom metodologijom koja se primjenjuje u istraživanjima mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica te je pritom naglasio kako je nedostatak saznanja ključna prepreka većoj učinkovitosti. 

Ističući težinu tragedija obitelji nestalih, koje 26.-u godinu nemaju saznanja o sudbini svojih najbližih, cilj ovog Okrugloga stola bio je potaknuti ubrzanje procesa rješavanja pitanja nestalih osoba upućujući poziv svima koji imaju saznanja o nestalim osobama i mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica da ih s punim povjerenjem podijele s Upravom za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja. U tom smislu, namjera Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja je organizirati istovjetne okrugle stolove diljem Republike Hrvatske kako bi se i ovim putem senzibilizirala javnost i postigao napredak u rješavanju ovoga prioritetno humanitarnog pitanja.

Uz predstavnika Ministarstva hrvatskih branitelja, na Okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i brojnih drugih udruga iz Domovinskoga rata, predstavnici Državnog odvjetništva, Ministarstva unutarnjih poslova te gradskih i županijskih vlasti.

Okrugli stol protekao je u ozračju punog razumijevanja i potpore procesu traženja nestalih.

Pisane vijesti