Održan II. sastanak Zajedničkog međuvladinog mješovitog Povjerenstva za provedbu Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju vojnih groblja

Slika /AM2017/Fotografije/Potpisivanje_Sporazuma_Sučić_Ljubljana.JPG

Na sastanku, koji se održao u četvrtak, 30. ožujka 2017. godine, u Ministarstvu rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti Republike Slovenije, pomoćnik ministra Stjepan Sučić potpisao je Poslovnik o radu Zajedničkog međuvladinog mješovitog Povjerenstva za provedbu Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju vojnih groblja.

Tema sastanka bilo je postavljanje hrvatskog spomen-obilježja na području Spomen parka Dobrava kod Maribora u Republici Sloveniji, kao i druga povezana pitanja te su razmijenjene informacije o probnim iskapanjima i uređenju vojnih groblja pojedinačnih i masovnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.
 
Na sastanku su supredsjedatelji slovenske i hrvatske strane potpisali Poslovnik o radu Zajedničkog međuvladinog mješovitog Povjerenstva za provedbu Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju vojnih groblja. U ime hrvatske strane Poslovnik je potpisao pomoćnik ministra Stjepan Sučić, a slovenske direktorica Dragica Bac.
 
Sastanku su uz supredsjedatelje, nazočili i članovi hrvatskog dijela Povjerenstva i to pomoćnik ministra pravosuđa Republike Hrvatske Ivan Crnčec i opunomoćeni ministar u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marin Žužul, kao i članovi slovenskog dijela Povjerenstva, član Komisije Vlade Republike Slovenije za rješavanje pitanja skrivenih grobnica dr. sc. Mitja Ferenc i savjetnik u Sektoru za susjedne zemlje Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije mr. sc. Branko Dekleva.
 
Zajedničko međuvladino mješovito Povjerenstvo za provedbu Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju vojnih groblja imenuju Vlade na temelju članka 9. Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju vojnih groblja („Narodne Novine“ – Međunarodni ugovori“ broj 4/2009; zaključen 2008. godine, a stupio na snagu 2012. godine).
 
Glavni zadaci Zajedničkog međuvladinog mješovitog Povjerenstva za provedbu Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju vojnih groblja su koordinacija uređenja vojnih grobova u obje zemlje, razmjena informacija o vojnim, pojedinačnim i masovnim grobnicama žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, rješavanje problematike s evidentiranjem, iskapanjima i sahrani žrtava te koordinacija rada nadležnih tijela obiju strana. 
 

Pisane vijesti