Obljetnica osnivanja Otočkog bataljuna

  • Slika /slike/Otocki bataljun1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Zadru i selu Marune podno Velebita obilježena je 28. rujna 24. obljetnica osnutka Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan - Dugi Otok, poznatog i pod nazivom Otočki bataljun. 

Svečanom obilježavanju osnivanja Otočkog bataljuna nazočio je i ministar branitelja Predrag Matić, koji je na zadarskom gradskom groblju položio vijenac za sve poginule pripadnike Bataljuna, dok je u Marunama (Općina Jasenice) sudjelovao u otkrivanju spomenika satniku Draganu Šparu, poginulom pripadniku Otočkog bataljuna.
 
Mješoviti odred mornaričkog pješaštva (MOMP) Ugljan - Dugi Otok nastao je 21. travnja 1991. godine kada je samostalni otočki bataljun „Sv. Mihovil“ ušao u sastav Hrvatske ratne mornarice. Sam Otočki bataljun osnovan je u mjestu Kali na otoku Ugljanu 30. rujna 1991. godine od već postojećih dragovoljačkih odreda, kao dio 112. brigade, te je sudjelovao u opskrbi otoka i razbijanju pomorske blokade Jugoslavenske ratne mornarice formirajući obalne bitnice na otocima Molat i Premuda. Osnovan je radi obrane zadarskih otoka, ali svoj je ratni put dokazao i na mnogim bojišnicama u zadarskom zaleđu te dubrovačkom ratištu.
 
Kroz Otočki je bataljun tijekom Domovinskog rata prošlo oko 1750 hrvatskih branitelja, ne samo s otoka, nego i iz svih dijelova Zadarske županije. Četiri pripadnika su poginula, a ranjeno ih je 25.
 
Mješoviti odred mornaričkog pješaštva Ugljan - Dugi Otok odlikovan je 2011. godine Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge njihovih pripadnika za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, a odlikovani su i istaknuti pripadnici.
 
Satnik Dragan Špar rođen je 1961. godine u Zadru. Otočkom bataljunu Ugljan - Dugi Otok pristupio je u veljači 1993. godine te je u postrojbi ostao sve do stradavanja, 19. prosinca 1993. godine. Poginuo je na službenoj dužnosti tijekom pregleda minskog polja u predjelu Bobija na Velebitu.

Pisane vijesti