Objavljena Baza podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/nestali.JPG

Baza podataka sadrži popis osoba nestalih u Domovinskom ratu na području Republike Hrvatske i drugim oružanim sukobima na području susjednih zemalja u razdoblju od 1991. do 2000. godine

Baza podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije javno je obavljena 3. studenog 2022. tijekom posebnog sastanka Skupine za nestale osobe u Haagu, Kraljevina Nizozemska, u sklopu provedbe „Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba“. 
 
Uz predstavnike Ministarstva hrvatskih branitelja, na sastanku i predstavljanju Baze podataka sudjelovali su i drugi članovi Skupine za nestale osobe: predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Komisije za nestale osobe Crne Gore, Komisije za nestala lica Republike Kosovo i Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije.

Posebnom sastanku nazočili su i predstavnici Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Savezne Republike Njemačke te prilikom obraćanja pozdravili javnu objavu Baze podataka, uz podršku daljnjoj provedbi odredbi Okvirnog plana. Na sastanku je predstavljeno i godišnje izvješće o radu Skupine za nestale osobe.

Baza podataka sadrži popis osoba nestalih u Domovinskom ratu na području Republike Hrvatske i drugim oružanim sukobima na području susjednih zemalja u razdoblju od 1991. do 2000. godine. Nastala je objedinjavanjem i usklađivanjem službenih evidencija koje vode nadležna tijela za traženje nestalih osoba.

S ciljem omogućavanja uvida u stanje popisa te informacija o nestalim osobama koje se ažuriraju u stvarnom vremenu, Baza podataka otvara mogućnost pružanja povratnih informacija ili saznanja o pojedinoj nestaloj osobi te stoga predstavlja koristan mehanizam u daljnjim nastojanjima za rasvjetljavanjem sudbina nestalih osoba.

Baza podataka, u kojoj su u ovom trenutku evidentirane 11392 nestale osobe, dostupna je na poveznici https://oic.icmp.int/index.php?w=reg_lista_pub_ter_in&l=ba
Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za još 1821 osobom nestalom i smrtno stradalom tijekom Domovinskoga rata.
 
Stoga i ovom prilikom pozivamo sve koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi pridonijeli u rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja.

Pisane vijesti