Obilježena sedma godišnjica početka prosvjeda hrvatskih branitelja

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Zagreb - 20-10-naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„U proteklih sedam godina bilo je mnogo događaja značajnih ne samo za hrvatske branitelje, nego i za hrvatsko društvo u cjelini, no unatoč svim izazovima i poteškoćama s kojima smo se suočavali naše ministarstvo radilo je u korist hrvatskih branitelja,“ kazao je Đuro Glogoški i zahvalio djelatnicima Ministarstva hrvatskih branitelja te posebno ministru Medvedu na suradnji i potpori

Sedma godišnjica početka prosvjeda hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u Zagrebu, koji je trajao 555 dana, obilježena je 20. listopada 2021. ispred Ministarstva hrvatskih branitelja, a obilježavanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima te predstavnici Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine i drugih udruga iz Domovinskog rata.

Tim povodom polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja podignutog u sjećanje na Nevenku Topalušić, hrvatsku braniteljicu i 100%-tnu HRVI koja je preminula tijekom prosvjeda, odana je počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

„Neizmjerno je važno očuvati sjećanje na našu Nevenku Topalušić kao simbol vremena i okolnosti koje su dovele do toga da hrvatski branitelji i najteži ratni vojni invalidi prosvjeduju pred resornim ministarstvom,“ kazao je ministar Tomo Medved, dodavši kako je u to vrijeme, kao i u Domovinskom ratu, bilo važno zajedništvo koje se očuvalo i do danas.
 
„Sve što smo postigli u proteklih pet i pol godina, rezultat je našeg zajedništva. Mi smo jedan tim, partneri i prijatelji,“ zaključio je ministar, istaknuvši da Ministarstvo hrvatskih branitelja nije samo administrativno tijelo Vlade, nego ima puno širu misiju, te dodao kako sve to ne bi bilo moguće bez potpore predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i cijele Vlade.
 
I ovom prigodom istaknuo je kako je pronalazak osoba nestalih u Domovinskom ratu prioritet, a briga o zdravlju hrvatskih branitelja zadaća svih nas. „Puno toga smo zajedno postigli, a puno nam još predstoji,“ zaključio je ministar te pozvao sve na nastavak suradnje u partnerstvu i zajedništvu koje je recept i jamstvo našeg uspjeha.

U ime Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine i članova njihovih obitelji okupljenima se obratio predsjednik udruge Đuro Glogoški. Zahvalio je svima koji su došli odati počast Nevenki Topalušić, kao i svima koji su im pružali potporu tijekom prosvjeda koji je započeo prije sedam godina.
 
„U proteklih sedam godina bilo je mnogo događaja značajnih ne samo za hrvatske branitelje, nego i za hrvatsko društvo u cjelini, no unatoč svim izazovima i poteškoćama s kojima smo se suočavali naše ministarstvo radilo je u korist hrvatskih branitelja,“ kazao je Glogoški i zahvalio djelatnicima Ministarstva te posebno ministru Medvedu na suradnji i potpori.
 
Ukazao je na važnost donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima kojim se poboljšavaju prijašnje zakonske odredbe i ubrzava postupak vezan uz HRVI. Pohvalio je i donošenje Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, istaknuvši kako su civilni stradalnici i invalidi također dali svoj doprinos u Domovinskom ratu, a prisjetio se i umrlih hrvatskih branitelja.
 
Glogoški je ujedno prenio dojmove nedavnog posjeta Veteranskom centru Šibenik, zaključivši kako je to centar budućnosti, te i na tom projektu zahvalio resornom ministarstvu i ministru Medvedu, izrazivši nadu da će biti još mnogo projekata u korist hrvatskih branitelja i ratnih vojnih invalida na kojima ćemo zajedno surađivati.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća okupljeni su izmolili krunicu, a potom je u Crkvi Sveta Mati Slobode služena misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

Pisane vijesti