Obilježena 75. obljetnica Bleiburške tragedije

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Bleiburg/HN20200516576107.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na Mirogoju je danas izaslanstvo Hrvatskoga sabora i Vlade sudjelovalo na komemoraciji za žrtve Bleiburga i Križnih puteva, a predsjednik Vlade RH Andrej Plenković jučer je na Macelju položio vijenac i odao počast žrtvama kod zajedničke grobnice pokraj crkve Muke Isusove

Na Mirogoju je u subotu, 16. svibnja 2020.održana komemoracija za žrtve Bleiburga i Križnih puteva.

Vijenac su položili i odali počast žrtvama predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanik predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, uz ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana te predstojnika Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora Tomislava Šimičević. Vijenac su položili i počast žrtvama odali i predstavnici Počasnog bleiburškog voda.

Za sve žrtve katoličke i islamske vjeroispovijesti vjerski velikodostojnici izrekli su molitve. Dovu je predvodio imam Zagrebačke džamije Mersas ef. Kreštić, a molitvu za sve žrtve katoličke vjeroispovijesti vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je nakon komemoracije: „Okupili smo se kako bismo iskazali poštovanje prema žrtvama Bleiburga i Križnih puteva, prema ljudima koji su bili žrtve zločina iz osvete, iz ideologije, bez suda i suprotno međunarodnim konvencijama. Među njima je bilo i maloljetnika i djece te danas kada živimo hrvatsku slobodu dužni smo se pokloniti žrtvama i osuditi zločin totalitarističkog režima. Obveza moderne i demokratske hrvatske države je da obilježi te tragične trenutke i da osudi one koji su ove zločine počinili.“

Tim povodom, u petak, 15. svibnja 2020. predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s izaslanstvom položio je vijenac i odao počast žrtvama na Macelju, kod zajedničke grobnice pokraj crkve Muke Isusove.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić, predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić te posebni savjetnik za društvena pitanja akademik Zvonko Kusić.

"Uz bezrezervnu osudu svih zločina svih totalitarnih režima, s osjećajem pijeteta prema svakoj nevinoj žrtvi te njegujući kulturu sjećanja i međusobnog poštovanja, možemo izgraditi uistinu tolerantno društvo. To ponajprije dugujemo našim mladima, kako bismo zajedno gradili europsku Hrvatsku utemeljenu na demokratskim vrijednostima", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Foto: HINA
 

Pisane vijesti