Obilježena 33. obljetnica specijalne jedinice policije Rijeka - Ajkula

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2024/FOTOGRAFIJE/Rijeka SJP Ajkule/Ajkule 4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Vi ste uzor našim mladima i pokazatelj da se za Hrvatsku vrijedi boriti, u njoj vrijedi ostati i živjeti. Primorsko-goranski kraj dao je toliko hrabrih junaka. Hrvatska vam to nikada neće zaboraviti!“, poručio je Medved Ajkulama

Na današnji dan prije 33 godine prvi put je postrojena Specijalna jedinica policije Rijeka - Ajkula, a prigodnim programom obilježena je i 20. godišnjica osnutka Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata koja okuplja pripadnike Ajkula.

Na obilježavanju obljetnica s Ajkulama je bio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je na riječkom korzu otvorio izložbu fotografija pod nazivom "Ajkule s vama".

Riječ je o fotografijama koje svjedoče o ratnom putu hrabrih pripadnika te elitne postrojbe hrvatske policije, koji su prošli mnoga bojišta tijekom Domovinskog rata i dali veliki doprinos u vojno-redarstvenim akcijama i operacijama.

„Na poseban način prisjetili smo se osmorice naših hrabrih pripadnika Ajkula koji su život svoj podarili na oltar Domovine. Isto tako, iskazao sam zahvalu i čestitam svim ratnim pripadnicima ove jedinice specijalne policije“, kazao je ministar Medved.

„To je ponos svih nas hrvatskih branitelja s ovog područja PGŽ-a, pogotovo pripadnika Ajkula, pripadnika riječke specijalne policije jer znamo da je hrvatska policija napravila ono što nijedna policija na svijetu nije, stala je u obranu i stvaranje hrvatske domovine jer je iz pripadnika hrvatske policije nastala Hrvatska vojska“, istaknuo je Perica Prpić, predsjednik USPDR-a Ajkula.

Tim povodom na više lokacija u Rijeci položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule pripadnike Ajkula, u svetištu Majke Božje na Trsatu služena je misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje, a održana je i svečana akademija u Auli Ivana Pavla II. na Trsatu.

Medved: Pobjednički niz koji smo zajedno stvarali služi na ponos svima

„Iako ovaj kraj nije bio izravno pogođen velikosrpskom agresijom u Domovinskom ratu, vi koji ste prepoznali taj sudbonosni trenutak naše povijest i među prvima se odazvali zovu domovine, znali ste da se Hrvatska brani tamo gdje je napadnuta“, istaknuo je ministar Medved i podsjetio na slavni ratni put hrabrih Ajkula, poručivši im: „Taj pobjednički niz koji smo zajedno stvarali služi na ponos svima vama, pripadnicima jedinice, ali i cijelom našem narodu.“

Zahvalio im je što i danas čuvaju vrijednosti i šire istinu o Domovinskom ratu: „Hvala vam što niste zaboravili svoje ratne prijatelje i združenim snagama pomažete onima kojima je pomoć potrebna, baš kao što smo to činili i u ratu. Vaše djelovanje pravi je primjer snage zajedništva koja nas je vodila i u Domovinskom ratu i dovela do konačne pobjede.“

Istaknuo je kako Ministarstvo hrvatskih branitelja prepoznaje i podržava programe i projekte kojima se promiču vrijednosti iz Domovinskog rata, poručivši: „Poštovanje i zahvalnost najzaslužnijima za našu slobodu i neovisnost pokazali smo našim primjerenim odnosom, ali i konkretnim djelima i mjerama.“

To ne bi bilo moguće bez potpore Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem i značajno povećanog proračuna Ministarstva, koje je u odnosu na 2016. veće za 44%, naglasio je ministar Medved.

 „Vi ste uzor našim mladima i pokazatelj da se za Hrvatsku vrijedi boriti, u njoj vrijedi ostati i živjeti. Primorsko-goranski kraj dao je toliko hrabrih junaka. Hrvatska vam to nikada neće zaboraviti!“, poručio je Medved Ajkulama i pozvao ih da nastave graditi zajedništvo i još snažnije raditi za Hrvatsku.

Prigodnim govorima na svečanoj akademiji obratili su se i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, načelnik PU primorsko-goranske Hari Brnad, župan PGŽ-a Zlatko Komadina, gradonačelnici Rijeke i Bakra Marko Filipović i Tomislav Klarić, predsjednik USPDR Ajkula Perica Prpić i zapovjednik JSIP Rijeka Nenad Krasny, a održana je i videoprezentacija ratnog puta i djelovanja Ajkula.

 

Pisane vijesti