Obilježena 32. obljetnica oslobađanja nekadašnjeg zloglasnog neprijateljskog uporišta u Bučju

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Bučje 26-12-2023 - naslovna.jpeg
  • Slika
  • Slika

„Prekinuli smo tu spiralu zla koja se odvijala ovdje tom dinamičnom operacijom Papuk '91. Uz Otkos 10 i Orkan, ova operacija donijela je sigurnost zapadnoj Slavoniji te u mozaiku naših bitaka iz Domovinskog rata ima neizostavnu važnu ulogu“, poručio je ministar Medved

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovao je na obilježavanju 32. obljetnice oslobađanja nekadašnjeg zloglasnog neprijateljskog uporišta u Bučju u operaciji Papuk '91.

Tim povodom kod spomen-obilježja pokraj kapelice sv. Antuna Opata položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje, a uz obitelji poginulih u Bučju i sudionike operacije obilježavanju su nazočili županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnici Požege, Pleternice, Pakraca i Lipika te predstavnici Crkve i udruga iz Domovinskog rata.

„U mozaiku naših bitaka iz Domovinskog rata neizostavnu važnu ulogu ima operacija Papuk '91. Uz Otkos 10 i Orkan, ova operacija donijela je sigurnost zapadnoj Slavoniji. Kroz te operacije snažno je utkan u Hrvatsku vojsku taj pobjednički karakter, koji se izgradio tijekom oslobađanja okupiranih područja uslijed velikosrpske agresije“, istaknuo je u svom obraćanju ministar Medved.

Podsjetio je na strahote koje su prolazili zatočenici logora Bučje dok su iščekivali oslobađanje, među kojima je bilo i djece, žena i starijih osoba, te je posebno zahvalio pripadnicima 123. i 127. brigade HV-a na njihovom doprinosu u toj operaciji.

„U tim okolnostima kada je Hrvatska vojska još uvijek bila u nastajanju i bili smo slabo naoružani, naše domoljublje i zajedništvo, kao i naša snažna želja da što prije i što brže oslobodimo ovo područje, donijelo je golemu radost tih božićnih dana. Nažalost, 26 zatočenika ubijeno je u logoru Bučje, a mnogima se ni danas ne zna sudbina.“, podsjetio je ministar Medved.

„Ali prekinuli smo tu spiralu zla koja se odvijala ovdje tom dinamičnom operacijom Papuk. To je jedna od najznačajnijih vojnih operacija iz 1991. godine, u kojoj su stvoreni temelji za konačno oslobađanje zapadne Slavonije, a za sudionike operacije ključna je bila motiviranost i borbeni duh“, kazao je Medved te se posebno prisjetio pokojnog generala Đure Dečaka i umirovljenog generala Miljenka Crnjca.

Ministar Medved prisjetio se svih poginulih hrvatskih branitelja u operaciji Papuk, kao i svih ubijenih i nestalih u logoru Bučje, iskazavši zahvalu njima i njihovim obiteljima na žrtvi koju su podnijeli za domovinu, kao i svim sudionicima operacije Papuk.

Program obilježavanja 32. obljetnice oslobođenja Bučja organizirala je Zajednica udruga HVIDR-e Požeško-slavonske županije, u čije ime je okupljene pozdravio predsjednik Zajednice Stipan Grgić, a prigodnim govorima okupljenima su se obratile požeško-slavonska županica Antonija Jozić i gradonačelnica Pakraca te ujedno saborska zastupnica Anamarija Blažević.

Pisane vijesti