Obilježena 30. obljetnica 2. gardijske brigade Gromovi

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2. gbr - foto naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Središnjem obilježavanju 30. obljetnice 2. gardijske brigade Gromovi, održanom 15. svibnja u Glini, nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved s državnim tajnikom Špirom Janovićem i suradnicima.

Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja te ratne zapovjednike i pripadnike 2. gardijske brigade, obilježavanju su nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora državni tajnik Tugomir Majdak, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstva su odala počast kod spomen-obilježja Suza, a molitvu su predvodili vlč. Ivica Mađer i don Branko Čagelj. U Gradskoj vijećnici upriličen je prijem izaslanstva ratnih veterana Gromova, a u Hrvatskom domu održana je svečana akademija.

Čestitke povodom jubilarne obljetnice Gromova uputili su ministar Tomo Medved, glavni inspektor obrane i ratni zapovjednik brigade general-pukovnik Drago Matanović te predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Ivan Krupec.

Ministar Medved čestitao je u ime predsjednika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svoje osobno 30. rođendan Gromova, jubilarnu obljetnicu odvažne i slavne brigade.

„Elitna brigada ustrojena u vojarni Trstenik pokraj Dugog Sela prije tri desetljeća okupila je u svojim redovima mnoge hrabre hrvatske branitelje koji su se spremno odazvali zovu domovine i časno sudjelovali od prvih dana u obrani i oslobađanju Hrvatske te ostali na prvoj crti do posljednjeg dana Domovinskog rata,“ istaknuo je, zaključivši kako je ratni put 2. gardijske brigade put izrazite borbenosti, nepokolebljivosti i čvrste vjere.

„Sve vaše pobjede u obrani i oslobađanju hrvatske države zauvijek će ostati zlatnim slovima upisane na stranicama domovinske povijesti. Sveti Ilija, vaš nebeski zaštitnik, i danas neka nam bude putokaz i poticaj kako braniti i čuvati ono što smo krvlju obranili i oslobodili,“ poručio je Medved pripadnicima Gromova. Posebno se prisjetio 205 poginulih i trojice nestalih, kojima je zahvalio na žrtvi, kao i njihovim obiteljima.

„Pripala nam je dužnost i čast da ostvarimo stoljetni san hrvatskoga naroda, tu povijesnu ulogu smo dostojanstveno i časno ispunili pod vodstvom našeg prvog predsjednika Franje Tuđmana. Sada nam predstoji i nadalje se boriti za bolju i prosperitetniju budućnost, a u tome trebamo biti zajedno baš kao što smo bili i u Domovinskom ratu,“ kazao je ministar Medved, podsjetivši što sve Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem čini kako bi Hrvatska postala onakva kakvu su sanjali i za kakvu su se borili hrvatski branitelji.

Mladim Gromovima, pripadnicima 2. mehanizirane bojne Gardijske motorizirane brigade Hrvatske vojske koji nastavljaju pronositi slavu i tradiciju brigade, poručio je neka im zelena beretka bude poticaj baš kao što je bila i pripadnicima 2. gardijske brigade u Domovinskom ratu.

O ratnom putu Gromova i njihovoj povijesnoj ulozi govorio je ratni zapovjednik brigade general Drago Matanović, čiji je brat poginuo u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja kao jedan od zapovjednika te njegovo ime danas nosi vojarna Hrvatske vojske u Petrinji.

Jedan od Gromova i predsjednik Udruge veterana 2. gardijske brigade Ivan Krupec govorio je i o njihovim aktivnostima nakon Domovinskog rata, istaknuvši kako Gromovi i danas pomažu jedni drugima i potrebitima, pokazujući da i u miru djeluju na dobrobit hrvatskog naroda i naše domovine.

U sklopu svečane akademije održan je i prigodan glazbeni program, a obilježavanje je završilo himnom Gromova, u znaku njihovog čuvenoga gesla – Jednom Grom, zauvijek Grom!

Pisane vijesti