Obilježena 29. obljetnica Rujanskog rata u Šibeniku

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Sibenik_Rujanski rat/HN20200922731001.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U povodu 29. obljetnice Rujanskog rata, u Šibeniku je u utorak, 22. rujna 2020. održana središnja komemoracija za sve hrvatske branitelje poginule u rujanskom ratnom podvigu.

Središnje obilježavanje započelo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu kod Središnjeg križa, na gradskom groblje Kvanj.

Obljetnici su nazočili članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, predstavnici MORH-a i MUP-a te brojni građani. 

Zajednički vijenac položili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Željko Burić, gradonačelnik grada Šibenika, Božidar Brnić Boće, tajnik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i gđa Mirjana Šuperba, predstavnica Udruge udovica.

Središnja komemoracija održala se kod spomen-obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu. Zajednički vijenac kod spomen-obilježja položili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije,  Željko Burić, gradonačelnik grada Šibenika, Božidar Brnić Boće, tajnik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i gđa Mirjana Šuperba, predstavnica Udruge udovica.

Sudionici komemoracije položili su ruže pokraj imena poginulih hrvatskih branitelja, a nakon polaganja ruža don Darko Poljak blagoslovio je  spomen-križ koji je postavljen u neposrednoj blizini spomenika.

Ministar Tomo Medved iskazao je zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su obranili Šibenik te se prisjetio poginulih hrvatskih branitelja: "Iskazujemo zahvalnost svih hrvatskim braniteljima koji su branili i obranili Šibenik. Osobitu zahvalnost iskazujem obiteljima poginulih hrvatskih branitelja koji su izgubili svoje najmilije u velikosrpskoj agresiji".


Dana 16. rujna 1991. Šibenik je opkoljen i žestoko napadnut - s kopna, mora i iz zraka. No ustali su branitelji - srcem protiv čelika! S brda Smričnjak grad su branili jednim minobacačem od 60 mm - bez nišanskih sprava. Visoko motivirani branitelji okreću ratnu sreću.
Obadva, obadva! Oba su pala!, poznati je uzvik kada su branitelji srušili dva zrakoplova tadašnje JNA iznad Šibenika. Nedaleko od mjesta gdje je 21. rujna 1991. nastala najslavnija snimka iz Domovinskog rata, u hrvatske su ruke pale tri vojarne pune oružja te je naoružana cijela Dalmacija.
Zasule su agresora potom i granate topničke bitnice na Žirju, predane u tajnosti. Zarobljena su u Šibeniku 34 ratna broda, temelj Hrvatske ratne mornarice. Bitka je to prekretnica u Domovinskom ratu.
Da se tada nisu zaustavili napadi agresora pitanje je kakav bi bio ishod našeg Domovinskog rata jer je Rujanskim ratom spriječeno presijecanje Hrvatske na dva dijela.



Tekst: HRT


Foto: HINA/MHB



Pisane vijesti