Obilježena 29. obljetnica osnutka 4. gardijske brigade Pauci

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Pauci/HN20200428552158.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar Medved čestitao je Paucima njihov dan te zahvalio na svemu što su dali za Domovinu. Posebno se prisjetio poginulih Pauka te žrtve više od 1600 ranjenih hrvatskih branitelja koji i danas nose svoje rane, posljedice Domovinskog rata

U Splitu je danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena 29. obljetnica osnutka udarne 4. gardijske brigade Pauci.

Svečanoj obljetnici nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Svečanosti su nazočili i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general- bojnik Boris Šerić, zapovjednik 3. mehanizirane bojne Pauci bojnik Ivica Armanda te predsjednik Udruge ratnih veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj.

Vijence su izaslanstva položila kod spomen-ploče Vila Dalmacija te kod spomen-obilježja 4. gardijske brigade u Splitu, kao i ispred Spomen kapelice „Sveti Križ“ Dračevac.

Ministar Medved ovom prigodom čestitao je Paucima njihov dan te zahvalio na svemu što su dali za Domovinu. Posebno se prisjetio poginulih Pauka te žrtve više od 1600 ranjenih hrvatskih branitelja koji i danas nose svoje rane, posljedice Domovinskog rata.

„Ponosan sam što sam imao čast s ovim hrabrim ljudima u Domovinskom ratu dati doprinos obrani i oslobađanju naše Domovine. Danas me raduje što u suradnji s veteranima 4. gardijske brigade možemo svom narodu i svojoj Domovini biti na raspolaganju i u ovim trenutnim okolnostima.“, istaknuo je ministar Medved.

„Zahvaljujem veteranima 4. gardijske brigade na svemu što čine za svoj Split danas i u svim drugim gradovima u kojima aktivno djeluju podružnice Udruge. Posebno se ovo odnosi na aktivnosti u proteklih nekoliko mjeseci kada su se stavili na raspolaganje zdravstvu, kroz fizički rad i inicijative. To je pokazatelj da naši veterani i danas daju jednak doprinos, s jednakom ljubavi kao što su to činili za vrijeme Domovinskog rata.“, rekao je ministar.

Ministar Medved iz Splita je svim hrvatskim braniteljima poslao poruku da budu ponosni na sve što su dali za Hrvatsku, da ostanu zajedno, da budu hrabri i jedinstveni kao i u Domovinskom ratu te da paze na svoje zdravlje i poštuju aktualne mjere te ostanu doma sukladno trenutnoj situaciji.

Ministar obrane Damir Krstićević, ratni zapovjednik Pauka prisjetio se riječi ministra Gojka Šuška te rekao: „Našu snagu 4. gardijske brigade najbolje je opisao naš ratni ministar Gojko Šušak koji je rekao kako su sve dobro ustrojene, a da je jedna udarna, 4. gardijska. Crvena beretka bila je simbol vojničkog junaštva, časti, hrabrosti i pobjeda.“

Ministar Krstičević naglasio kako je u čast 199 poginulih pripadnika brigade na Dračevcu napravljena kapela Svetog Križa u kojoj su ispisana njihova imena: “Naša je dužnost i odgovornost čuvati sjećanja na njih i njihove obitelji“.

“Danas mehanizirana bojna Gardijske mehanizirane brigade Pauci nastavlja taj put i danas je mehanizirana bojna i cijela Hrvatska vojska jamac mira i sigurnosti u cijeloj Hrvatskoj”, zaključio je ministar Krstičević.

 

Foto: HINA



Pisane vijesti