Obilježena 28. godišnjica stradanja civila u Baćinu

Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Listopad/Baćin-5-(1).jpg

Otvorene rane su još uvijek pronalazak naših nestalih osoba kao i neprocesuiranje počinitelja teških ratni zločini. Zaista, obveza svih nas, a poglavito nadležnih tijela je utvrditi tko je ubio ove nevine ljude, poručio je ministar Medved

Povodom 28. godišnjice pokolja nad najmanje 56 civila, u Baćinu je u ponedjeljak, 21. listopada 2019., održana komemoracija. Kod spomen-obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće te je služena misa zadušnica u crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici za hrvatsko stanovništvo koje je stradalo u ovom zločinu.

Uz članove obitelji stradalih civila, komemoraciji je nazočio izaslanik predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Željka Josić, predstavnici regionalne i lokalne samouprave, Crkve i udruga iz Domovinskog rata te brojni okupljeni kako bi očuvali sjećanje ovaj zločin i nevino stradanje civila.

Obraćajući se okupljenima, ministar Medved, u ime predsjednika Vlade i svoje osobno, izrazio je sućut obiteljima stradalih civila koji su Hrvatskoj dali najvrjednije što su imali – svoje najmilije.
Medved: Odnos prema žrtvi hrvatskih branitelja i civila ispit je savjesti za svakoga od nas

Ministar Medved istaknuo je kako je moralna dužnost svih, ali i ustavna obveza štititi dostojanstvo hrvatskih branitelja, čuvati vrijednosti i prenositi povijesnu istinu o Domovinskom ratu.

Otvorene rane su još uvijek pronalazak naših nestalih osoba kao i neprocesuiranje počinitelja teških ratni zločini. Zaista, obveza svih nas, a poglavito nadležnih tijela je utvrditi tko je ubio ove nevine ljude. Svima nam je poznato kako ratni zločin ne zastarijeva, a svaka žrtva obvezuje na otkrivanje počinitelja i kažnjavanje zlodjela. Bez obzira na protok vremena, ne možemo kao činjenicu prihvatiti izgovore o nemogućnosti procesuiranja odgovornih. Nužno je da nadležne institucije po ovom pitanja učine iskorak i da ona budu prioritet svih prioriteta, poručio je tom prilikom.

Ministar je naglasio kako je sve postignuto u mandatu ove vlade za hrvatske branitelje ostvareno u partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata. Vođeni smo zajedništvom koje nas je vodilo tih ranih devedesetih godina. Takvo zajedništvo potrebno nam je u svim segmentima društva kako bismo nastavili graditi zemlju kakvu su sanjali oni koji su se za nju borili, ali nisu je doživjeli slobodnu, zaključio je.

Izražavajući sućut članovima obitelji stradalih civila, ustvrdivši kako su Hrvatskoj dali najvrjednije što su imali, ministar je najavio izmjene Zakona  o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata: Na tom tragu, ova vlada učinit će iskorak koji dugi niz godina muči članove obitelji civilnih žrtva Domovinskog rata i predložiti izmjene i dopune zakona o civilnim žrtvama. Zaokružit ćemo tako proces mjera i aktivnosti koje smo zajedno s udrugama uskladili i dogovorili prije tri godine.

Masovna grobnica u Baćinu pored rijeke Une, druga je, nakon Ovčare najveća masovna grobnica nastala za vrijeme Domovinskog rata, a žrtve su pretežno civili, najvećim dijelom bolesne i starije osobe, ubijeni samo zato što su Hrvati.

Hrvatska Dubica u Domovinskom ratu pretrpjela je stradanje 137 svojih mještana, 39 hrvatskih branitelja i 98 civila.
 
 
 
 
 



Pisane vijesti