Obilježena 27. obljetnica početka Domovinskog rata u Pakracu

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/3 Ožujak/Pakrac/Foto 2.jpg
  • Slika

"Naše današnje okupljanje ne budi samo zajedništvo već budi i emocije i čuva od zaborava sve ono kroz što smo prošli braneći svoju Domovinu", rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

U Pakracu je, u petak 2. ožujka 2018. godine, obilježena 27. obljetnica početka Domovinskog rata. Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved, zamjenik glavnog ravnatelja policije i izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova Željko Prša, predstavnik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika te koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Gradova Pakraca i Lipika Miroslav Ivančić te župan Požeško – slavonske županije Alojz Tomašević nazočili su Svetoj misi za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu.

Izaslanstva, uzvanici te hrvatski branitelji su se nakon Svete mise uputili u svečanom „Mimohodu pobjednika“ ulicama Pakraca do rimokatoličkog groblja gdje su, na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima, položili vjence i zapalili svijeće.

U Hrvatskom domu „dr. Franjo Tuđman“ održana je središnja svečanost gdje se okupljenima u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske obratio njegov izaslanik, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved: „Danas, 27 godina nakon početka Domovinskog rata koji je počeo ovdje u Pakracu, Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo hrvatskih branitelja izražavaju duboku zahvalnost svima vama koji ste se odazvali i stali u obranu drage nam Domovine. Hrvatski narod je tih godina prolazio križni put protkan krvlju hrvatskog čovjeka.“

Ministar Tomo Medved se prilikom svog obraćanja osvrnuo i na novi Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te iznio planove Ministarstva za ovu godinu. Naglasio je kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja u 2018. godini započelo s provedbom Zakona koji sadrži niz mjera usmjerenih ka zaštiti prava hrvatskih branitelja. Jedan od prioriteta u ovoj godini je donošenje Nacionalne strategije zaštite zdravlja hrvatskih branitelja, koja bi trebala pridonijeti poboljšanju ukupne kvalitete života svakog hrvatskog branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Pisane vijesti