Obilježena 21. obljetnica tragične pogibije hrvatskih branitelja u Dalju

  • Slika /Arhiva/slike/P1140090.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 1. kolovoza 2012. godine, u Dalju je obilježena 21. obljetnica stradanja 39 hrvatskih branitelja. Ispred Policijske postaje Dalj, kod Spomenika palim hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i zapaljenje svijeće. Počast poginulim braniteljima odali su ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar branitelja Predrag Matić, župan Vladimir Šišljagić te gradonačelnik Grada Osijeka Krešimir Bubalo. Uz ministre i predstavnike Hrvatske vojske počas

U ranim jutarnjim satima 1. kolovoza 1991. godine srpski pobunjenici potpomognuti minobacačkim granatama i teškim topništvom bivše JNA, koja se ovim napadom po prvi puta otvoreno svrstala na srpsku stranu, napali su Policijsku postaju Dalj. Nakon prekida granatiranja policajcima u postaji dan je ultimatum za bezuvjetnu predaju, što su oni odlučno odbili, nakon čega je uslijedio novi napad srpskih paravojnih formacija i JNA. Nakon višesatne opsade policijska postaja je zauzeta i svi oni koji nisu ubijeni u opsadi likvidirani su odmah potom, i to 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri člana Civilne zaštite.

Poruke iz Dalja mogu se sažeti u nekoliko riječi: Dalj je mjesto tragedije ali i mjesto ponosa. Trajna je i moralna obveza hrvatskog naroda čuvati istinu o Domovinskom ratu i čuvati uspomenu na sve one koji su svoje živote žrtvovali za našu slobodu.


Pisane vijesti