Obilježena 20. obljetnica pokopa žrtava masovne i pojedinačnih grobnica u Lovasu

  • Slika /MHB MEDVED/2018/3 Ožujak/Obljetnica u Lovasu/DSC00460.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Općini Lovas je, za vrijeme Domovinskog rata, ubijeno ili poginulo 89 mještana dok se jedna osoba još uvijek vodi nestalom

Ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske Stevo Culej i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Mladen Markač položili su vijence za poginule hrvatske branitelje na spomen obilježje masovne grobnice u Lovasu.

Nakon polaganja vijenaca uzvanici su, u Domu kulture Lovas, nazočili komemoraciji za sve žrtve Općine Lovas stradale u Domovinskom ratu. Okupljenima se ispred Vlade Republike Hrvatske prigodno obratio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved: „Prisjećamo se svih koji su dali svoje živote za slobodu naše Domovine, a u mislima smo s Vama obiteljima koje su izgubile svoje najmilije. Mještani ovog pitomog sela u Domovinskom ratu su proživjeli strahote, 89 mještana je ubijeno, a jedna osoba se smatra nestalom. Ove žrtve svjedoče o razmjeru zločina kojima su mještani bili izloženi tijekom agresije na Republiku Hrvatsku.“

Uz to je ministar Medved dodao i to da nikada ne smijemo zaboraviti kako su naši poginuli i nestali civili uz hrvatske branitelje svojim životom izborili slobodu Hrvatske te je i u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske prenio poruku kako trebamo štititi dostojanstvo svih žrtava Domovnskog rata jer su oni temeljni kamen u stvaranju Lijepe Naše.

„Posebno se suosjećamo s onima koji još uvijek traže svoje najmilije, Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo hrvatskih branitelja u tom traženju će i dalje ulagati maksimalne napore kako bi otkrili sudbine nestalih“, završio je ministar Medved svoje obraćanje okupljenima te pozvao sve da čuvaju vrijednost Domovinskog rata.

Svetu misu zadušnicu za sve poginule i umrle hrvatske branitelje predvodio je nadbiskup i metropolit u vrhbosanskoj nadbiskupji, kardinal Vinko Puljić, u koncelebraciji đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom mons. Đurom Hranićem, te svećenicima Vukovarskog dekanata u Župnoj crkvi sv. Mihovila arkanđela u Lovasu.
 

Pisane vijesti