Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/8 Kolovoz/MDNO Karlovac/DSC_0806.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Današnji dan dodatno poziva na odgovornost svakoga od nas kako se ovakvi događaji više ne bi ponovili, odgovornost u pronalasku počinitelja i priznavanju patnji i prava onima koji tragaju za svojim najbližima

Ovogodišnje središnje obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba održano je u četvrtak, 30. kolovoza 2018. godine, u Karlovcu pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja te supokroviteljstvom i potporom Karlovačke županije, Grada Karlovca, Hrvatskog Crvenog križa i Međunarodnog odbora Crvenoga križa te Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. 
 
Ovom prigodom, u sjećanje na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima „Četiri rijeke“. Vijence su položila izaslanstva Predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, predstavnici ministarstava hrvatskih branitelja, unutarnjih poslova i obrane, predstavnici regionalne i lokalne samouprave, Hrvatskog crvenog križa kao i udruga koje okupljaju članove obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila. U Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu služena je prigodna Sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskoga rata.
 
Obilježavanje je nastavljeno prigodnim programom na Šetalištu dr. Franje Tuđmana u Karlovcu. Zajednička poruka svih govornika koji su sudjelovali u programu jest kako bol koju nosi neizvjesnost o sudbini najbližih članova obitelji još uvijek čini hrvatsku realnost. Potrebno je učiniti sve, kako nadležna tijela Republike Hrvatske tako i sami građani, kako bi se rasvijetlila sudbina nestalih osoba i obznanila istina o događajima iz Domovinskog rata.
 
Ističući kako će Republika Hrvatska, polazeći od osjećaja za moralno, pravedno i prije svega humano, ustrajati na rješavanju sudbine svojih nestalih branitelja i civila, što je jedna od temeljnih zadaća Ministarstva hrvatskih branitelja, ministar Tomo Medved, kao i članovi obitelji nestalih osoba, iskoristili su ovu prigodu pozvati sve koji raspolažu informacijama o nestalim osobama da ih podijele s nadležnim tijelima. „Današnji dan dodatno poziva na odgovornost svakoga od nas kako se ovakvi događaji više ne bi ponovili, odgovornost u pronalasku počinitelja i priznavanju patnji i prava onima koji tragaju za svojim najbližima. Stoga i ovim putem apeliram na savjest svih koji imaju bilo kakva saznanja o nestalim osobama i prikrivenim grobnicama, da ih podijele s Ministarstvom unutarnjih poslova“, naglasio je izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar Medved.
 
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako je od mnogih rana koje je velikosrpska agresija nanijela Republici Hrvatskoj, sudbina nestalih ona najteža. „Nema ni jednog opravdanog razloga da se odugovlači s rješavanjem ovog problema. Bez ostvarivanja prava na dostojanstven ukop i obilježen grob ne možemo govoriti o pravdi, moralu, europskim vrijednostima, niti o bilo kakvim civilizacijskim dosezima. Želim vjerovati kako u Republici Srbiji postoji dobra volja u konačno rješavanje ovoga pitanja i nadam se da ćemo sljedećih dana i mjeseci postići napredak“, istaknula je predsjednica, izrazivši zahvalu i poštovanje Ministarstvu hrvatskih branitelja za uloženi trud u rješavanju pitanja nestalih osoba.
 
Od 1991. godine, u Republici Hrvatskoj je otkriveno 150 masovnih te više od 1.300 pojedinačnih grobnica u kojima su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci 5.135 osoba, a završno identificirani te sahranjeni posmrtni ostaci 4.225 žrtava. Usprkos svim uloženim naporima, učinkovitoj međuresornoj suradnji, sustavnom i cjelovitom pristupu prema najvišim međunarodnim standardima, u ovom trenutku još uvijek tragamo za 1.508 nestalih osoba kao i za posmrtnim ostacima 414 poginulih osoba, što sveukupno čini 1.922 nerasvijetljene sudbine.
 
Uz redovni program obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih brantielja predstavila je aktivnosti iz svoga djelokruga rada usmjerene na pronalazak nestalih osoba. Prikazane su poluge koje se koriste u pretraživanju terena i predstavljena je metodologija rada koju Ministarstvo provodi u terenskim  istraživanjima, probnim iskapanjima i ekshumacijama posmrtnih ostataka žrtava Domovinskog rata te Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, u suradnji s drugim tijelima, poglavito Ministarstvom obrane.
 
Republika Hrvatska se 2002. godine pridružila zemljama koje 30. kolovoza obilježavaju Međunarodni dan nestalih osoba u znak sjećanja na sve one koji su nestali u ratnim okolnostima, čiji je nestanak posljedica zločina protiv čovječnosti i drugih grubih kršenja ljudskih prava. Osnovni cilj obilježavanja ovog dana jest skretanje pozornosti i senzibiliziranje javnosti na problem nestalih i nasilno odvedenih, kao i naglašavanje uloge nadležnih tijela u intenziviranju rješavanja ovog osjetljivog pitanja.
 
Cijeli govor ministra hrvatskih branitelja možete pročitati ovdje.

Pisane vijesti