Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

  • Slika /slike/Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima/Fotka1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Ministarstvo branitelja organiziralo je 23. kolovoza komemoraciju za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u spomen-parku "Dotršćina" i "Gračani-Banjaluka.

Komemoracijama na spomen-području "Dotršćina" i "Gračani-Banjaluka" prisustvovali su i položili vijence izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar branitelja Predrag Matić, zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić, članovi Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih grobalja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i grobalja poslijeratog razdoblja te predstavnici diplomatskog zbora, kao i predstavnici nevladinih udruga.

Na spomen-području "Dotršćina" pogubljene su žrtve ustaškog režima, dok su na spomen-području "Gračani-Banjaluka" pogubljene žrtve komunističkog režima.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. godine o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu.

Budući da je Republika Hrvatska u prošlom stoljeću bila suočena s tragičnim stradanjima kao posljedicom vladavine totalitarnih sustava, predloženo je, a u Hrvatskom saboru 2011. godine i usvojeno, da se 23. kolovoza i u Republici Hrvatskoj proglasi spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Rezolucija Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu naglašava da Europa neće biti ujedinjena, osim ako nije u mogućnosti stvoriti zajednički pregled povijesti, priznavajući nacizam, staljinizam te fašističke i komunističke režime kao zajedničko nasljeđe, ali i iznoseći poštene i temeljite rasprave o njihovim zločinima u prošlom stoljeću.

 



Pisane vijesti | Komemoracija | Drugi svjetski rat