Obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/DSC_0131.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Kolona sjećanja koju su predvodili članovi obitelji poginulih, ubijenih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, bila je središnji događaj obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2021. “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.

Uz Vukovarce, hrvatske branitelje i njihove obitelji te predstavnike udruga iz Domovinskog rata i predstavnike državnoga vrha, obilježavanju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. U koloni sjećanja su bili predsjedik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar obrane Mario Banožić, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i prostorne imovine Darko Horvat, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, saborski zastupnici, državni tajnici, pripadnici Hrvatske vojske, MUP-a, predstavnici lokalne i regionalne samouprave te drugi okupljeni u čast žrtvi Grada Heroja.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 30. obljetnicu njegova stradanja u Domovinskom ratu započeo je ispred Nacionalne memorijalne bolnice u Vukovaru gdje je održan prigodni program uz nastup klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ i prigodne recitale, a potom formirana Kolona sjećanja koja je krenula vukovarskim ulicama prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata. Tamo su nazočni položili ruže na počivališta poginulih, ubijenih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, a izaslanstva su odala počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i svijeća ispred središnjeg spomen-obilježja na Memorijalnom groblju.

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit monsinjor Đuro Hranić predvodio je molitvu za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara, a svetu misu za sve poginule, nestale i umrle u Domovinskom ratu predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.
 
Vukovar ima budućnost kakvu su zaslužili oni koji su za Hrvatsku dali najviše

"Danas na 30. obljetnicu Dana sjećanja prisjećamo se heroja kojima cijeli hrvatski narod duguje slobodu, demokraciju i život kakav imamo nakon Domovinskog rata. Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar. To se vidi i danas ovdje brojnim dolaskom ljudi iz svih dijelova Hrvatske i izvan Hrvatske", rekao je predsjednik Vlade u Vukovaru.

Nakon svete mise, predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanstvo Vlade Repubike Hrvatske položili su vijenac i zapalili svijeću kod spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

"Poštuje se bitka za Vukovar i poštuje se žrtva Vukovara. On je zalog naše budućnosti, žrtva hrvatskih branitelja baš nikada neće biti zaboravljena", rekao je premijer. Istaknuo je kako imaju zadaću da uvijek učine više za Vukovar, njegove građane, za ulaganje u razvoj, gospodarstvo, socijalnu uključenost i radna mjesta te podsjetio kako je Vlada u proteklih pet godina učinila puno u financijskom i gospodarskom smislu, ali i u simboličnom smislu.

Plenković je tako naveo kako je dovršen Vodotoranj, Vukovar je postao grad posebnog pijeteta, današnji Dan sjećanja je neradni dan pa građani mogu doći u Vukovar na obilježavanje, a Memorijalna bolnica je postala bolnica u Vukovaru. Vlada je uložila u infrastrukturu, radna mjesta, gospodarstvo te će brojna sredstva i dalje biti ulagana jer žele, istaknuo je, da Vukovar ima budućnost kakvu su zaslužili oni koji su za Hrvatsku dali najviše.

"Na nama je da damo svoj mali doprinos i nagradimo to našim djelima u godinama koje su pred nama", rekao je Plenković, još jednom izrazivši zahvalnost i poštovanje prema svima koji su u Vukovaru prije 30 godina dali život za slobodu Hrvatske.
 
Nastavlja se progon odgovornih za smrt brojnih branitelja Vukovara i civila

Premijer je istaknuo kako još uvijek tragamo za više od 1800 nestalih, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved djeluje na tome. "Tražimo podatke od onih koji ih imaju, a to su vlasti Srbije i pojedinci koji znaju gdje su grobovi onih koji su pali za Hrvatsku. Ustrajat ćemo u tom nastojanju u partnerstvu s obiteljima nestalih, s udrugama i s onima koji su, zbog toga što ne znaju sudbinu njihovih, propatili puno i pate i danas", naveo je Plenković.

Što se tiče zločina, istaknuo je kako je gotovo šestina onih koji su optuženi za ratne zločine na području Hrvatske upravo s vukovarskog područja. Podnesene su optužnice protiv cijelog vojnog vrha JNA, zapovjednika, pojedinaca te ima više od 100 presuda, ali i procesa koji traju.
Dio onih koji su počinili ratne zločine nije dostupan hrvatskom pravosuđu, dodao je, ali će se pravnim putem nastaviti gonjenje onih koji su odgovorni za smrt brojnih branitelja Vukovara i civila.
 
Pitanje nestalih je dio obaveza koje Srbija mora ispuniti na putu prema EU
 
Što se tiče, Srbije, rekao je kako su nestali tema svakih susreta na svim razinama te kako je to pitanje na kojem inzistiraju.
 
"U zadnje vrijeme postoje signali političke volje da se napravi iskorak, ali s obzirom na iskustva koja smo imali, oprezni smo u analizi tih najava i tek kada budemo imali konkretne dokaze s podacima koji nisu već poznati hrvatskim vlastima, tada ćemo moći reći da smo napravili korak unaprijed. Jasno je da pitanje nestalih predstavlja dio obaveza koje Srbija mora ispuniti na putu prema EU i to ćemo uvijek vrlo jasno isticati", poručio je Plenković.
 
Upitan kako gleda na razdvojene razrede i vrtićke grupe na hrvatsku i srpsku djecu, Plenković je odgovorio kako je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja donio neke pojavnosti na tom području, ali Vlada radi na inkluzivnoj politici prema svim manjinama u Hrvatskoj, pa tako i srpskoj.
 
"Tu politiku ćemo nastaviti. Smatramo da je ona dobra, korisna za Hrvatsku koja ima europske vrijednosti i koje želimo da se dijele u svim krajevima Hrvatske, pa tako i u Vukovaru", poručio je premijer.
 
Kolona sjećanja u Škabrnji

Kolonom sjećanja odana je počast i poštovanje žrtvama Škabrnje i obilježen je Dan sjećanja na stradanje tog ravnokotarskog mjesta u Domovinskom ratu.

Žrtvama Škabrnje počast su odali izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, izaslanstvo predsjednika Hrvatskog sabora na čelu s potpredsjednikom Antom Sanaderom, izaslanstvo Vlade RH u kojemu su bili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica,  ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanstvo MORH-a i OS RH na čelu s izaslanikom ministra obrane general-pukovnikom Dragom Matanovićem, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić te Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i drugi.

Državna izaslanstva te obitelji poginulih, predstavnici udruga, postrojbi, gradova i županija su na mjesnom groblju sv. Luke podno Središnjeg križa položila vijence u spomen na tragediju i sve škabrnjske žrtve, a potom je na spomen-obilježju masovne grobnice vijenac položila Zajednica udruga civilnih stradalnika.

Potom je dostojanstveno i s poštovanjem prema žrtvama Ulicom 18. studenoga 1991. krenula kolona sjećanja prema mjesnoj crkvi.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je misa za sve stradale u Domovinskom ratu koju je predvodio mons Želimir Puljić zadarski nadbiskup.

Temeljem Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj donesenog 18. studeni od ove godine obilježava se kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
 

Pisane vijesti