Obilježen Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja

U Bjelovaru je 29. rujna 2012. obilježen Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja u spomen na godišnjicu oslobođenja od okupatorske JNA.

Ministar branitelja, Predrag Matić zajedno je sa suradnicima tom prigodom posjetio Bjelovar i sudjelovao u mimohodu pobjednika „Barutana 91“ u središnjem gradskom parku.

U spomen na oslobođenje Bjelovara od JNA, kao i na tragičan događaj u kojem je poginulo jedanaest hrvatskih vojnika, svake se godine u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata u Bjelovaru održava "Mimohod pobjednika", koji započinje svečanosti u središnjem gradskom parku, potom komemoracijom na spomen području Barutana te Svetom misom za sve hrvatske branitelje.

Prije službenog početka ovogodišnjeg mimohoda, članovi bjelovarskog kazališta pročitali su imena poginulih bjelovarskih branitelja iz Domovinskog rata. Okupljenima su se potom obratili Stipe Šola, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, Ivica Vranjić, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje grada Bjelovara i Željko Maletić, predsjednik bjelovarskog gradskog vijeća.

Na spomen području Barutana, održana je i komemoracija poginulim braniteljima uz svečano polaganje vijenaca. Uzvanicima i članovima obitelji, prisjećajući se na tragičnu pogibiju hrvatskih branitelja prilikom oslobođenja okupiranog Bjelovara, obratili su se Andrea Posarić, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, Stjepan Budinski, ratni zapovjednik obrane Bjelovara, bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec, Miroslav Čačija, župan Bjelovarsko-bilogorski te ministar branitelja Predrag Matić.

Planom "Bilogora" Hrvatska je vojska 29. rujna 1991. godine napala i zauzela vojarnu "Božidar Adžija" na Vojnoviću u samom gradu. Istog su dana, oslobođene tri vojarne na području grada, dom zapovjedništva i skladište Barutana koje je zloglasna JNA digla u zrak prilikom ulaska hrvatskih snaga u područje skladišta.

Proslava Dana Grada Bjelovara, započela je 26. rujna te je bila obogaćena bogatim kulturno umjetničkih programom, koji je trajao sve do nedjelje 30.rujna.

Pisane vijesti