Obilježavanje Dana OS RH i Dana HKoV

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/zastava.jpeg

Ministarstvo hrvatskih branitelja sudjeluje na obilježavanju Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske koje će se održati 25. i 26. svibnja na Jarunu.

Osim što će se, već tradicionalno, predstaviti rad braniteljskih zadruga koje će posjetiteljima prikazati svoje proizvode i usluge, prezentirat će se i aktivnosti iz djelokruga Uprave za zatočene i nestale.
 
Uprava za zatočene i nestale predstavit će „Hrvatski model traženja nestalih osoba“ koji se ističe multidisciplinarnim pristupom, što podrazumijeva evidentiranje nestalih osoba, prikupljanje saznanja o nestalim osobama i lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica, terenska istraživanja, izvide, probna iskapanja, ekshumacije, identifikacije te pogrebnu skrb za žrtve Domovinskog rata te Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja što se provodi u intenzivnoj i kontinuiranoj suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske.
 
Posjetiteljima će se predstaviti cjelokupan proces traženja nestalih osoba, od čega posebno zanimljivo može biti pretraživanje terena georadarom i cadaver psima, kao i korištenje bespilotne  letjelice i drona  za postupak izvida lokacije iz zraka.

Putem video materijala koji su snimljeni tijekom provođenja aktivnosti prezentirat će se stručna dostignuća i rezultati rada te će se ponuditi promidžbeni materijal, brošure i letci, koji su rezultat dugogodišnje suradnje u traženju posmrtnih ostataka i vraćanja dostojanstva žrtvama Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.
 
Ovim putem vas pozivamo na obilježavanje Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana hrvatske kopnene vojske!        
 
Foto: Ilustracija   

Pisane vijesti