Obilježavanje 30. obljetnice stradanja i okupacije Laslova

  • Slika /FOTOGRAFIJE/IMG-20211123-WA0006.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u središtu mjesta u Laslovu je u utorak 23. studenoga 2021. započelo obilježavanje 30. obljetnice obrane i stradanja toga mjesta, kojeg su u Domovinskom ratu zajedno branili Hrvati i Mađari.

Uz obitelji poginulih branitelja, obilježavanju stradanja Laslova i njegovih mještana nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ratni zapovjednik obrane mjesta Ladislav Kočiš, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics i predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Obrana Laslova od velikosprske agresije trajala je 152 dana,  do 24. studenog 1991. godine, kada su se preostali branitelji i civili probili iz okruženja u kojem su bili prethodnih dana, nakon okupacije Vukovara. U obrani Laslova, koje je prije Domovinskog rata imalo 1370 stanovnika, poginulo je 48 branitelja i civila.

Ministar Medved podsjetio je kako je Laslovo okupirano nakon junačke obrane uz velike žrtve, te da su zahvaljujući zapovjedniku obrane i njegovoj odluci da se krene u proboj, preostali branitelji i civili spašeni iz okruženja.

Još uvijek imamo veliki broj nestalih i to je prioritet svih prioriteta u našoj Vladi. Usmjereni smo ka rješavanju sudbine svih nestalih, ali moramo reći da izostaje suradnja i doprinos Srbije u dostavi zapisnika i informacija o tome gdje su posmrtni ostatci nestalih osoba, upozorio je Medved.

"Danas trebamo čuvati sjećanje na istinu o stvaranju i obrani Hrvatske, ali i graditi zemlju perspektive, u kojoj će mladi ostajati i formirati svoje obitelji, i u kojoj su Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja prepoznati kao najsnažniji temelj", poručio je ministar Medved, te je naglasio da kroz zajedništvo koje smo izgradili u Domovinskom ratu pronoseći i danas takav odnos s optimizmom hrabro kročimo u budućnost."

Župan Anušić istaknuo je kako osobitu zahvalnost treba iskazati hrabrosti  branitelja Laslova, posebice u trenucima kada su ostali u okruženju, ali i tijekom cijelokupne obrane toga mjesta, tijekom koje su bili izloženi brutalnoj agresiji.

U spomen na 48 branitelja i mještana koji su svoj život dali za Domovinu, od kojih  se 15 i danas vodi nestalima, učenici laslovačke škole danas su zapalili svijeće. 

Obilježavanje 30. obljetnice stradanja i okupacije Laslova nastavit će se u srijedu, kada će, uz kolonu sjećanja, kod spomen obilježja u Parku Hrvatskih Braitelja biti položeni vijenci te održana molitva za poginule i nestale branitelje i civile.



Pisane vijesti