Obilježavanje 22. obljetnice stradanja civila i vojnih zatočenika u logoru Bučje

  • Slika /Arhiva/slike/gjigjdfoi.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U mjestu Bučje pored Pakraca obilježena je 22. obljetnica stradanja civila i vojnih zatočenika u logoru Bučje. U ime Ministarstva branitelja komemoraciji je prisustvovala gospođa Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja.

Svečanost je započela izvedbom himne Republike Hrvatske i minutom šutnje. Uslijedilo je polaganje vijenaca, nakon čega su se okupljenim građanima obratili gospodin Davor Huška, gradonačelnik grada Pakraca, gospodin Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije, gospođa Đurđa Gmazdo, predsjednica Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika, gospođa Jasna Jug iz Saveza obitelji zatočenih i nestalih, gospođa Vesna Nađ, izaslanica Ministarstva branitelja i gospodin Vlado Marić, izaslanik predsjednika RH. Nakon komemoracije održana je promocija knjige "Tihim koracima do istine".

Mjesto Bučje nalazi se oko dvadeset kilometara istočno od Pakraca. U ovom mjestu bio je vojni i administrativni centar "SAO Krajine zapad". U kolovozu 1991. godine u gospodarskim objektima šumarije osnovan je logor u koji su zatvarani zarobljeni hrvatski branitelji i, većim dijelom, civili. U logor su dovođeni civili s područja Pakraca, Lipika, Omanovaca, Kusonja i drugih mjesta iz okolice.

U periodu od kolovoza 1991. godine do 16. siječnja 1992. godine, kada je došlo do razmjene posljednje grupe logoraša, u logoru je bilo zatočeno 120 osoba hrvatske, mađarske, češke, talijanske i srpske nacionalnosti.

U siječnju 1992. godine logor Bučje je rasformiran te je 16. siječnja 1992. godine pod nadzorom Međunarodnog Crvenog križa razmijenjena posljednja skupina preživjelih zatočenika logora Bučje.

Do danas nije poznata sudbina dvadesetorice logoraša iz Bučja.

Pisane vijesti