Obilježavanje 21. obljetnice VRO „Bljesak“ u Okučanima, 1. svibnja 2016. godine

  • Slika /Matea/WA0010.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 1. svibnja  1991. godine u 5,21 sati počela je vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH – Bljesak. Cilj akcije bio je oslobađanje okupiranih područja zapadne Slavonije. U akciji su sudjelovale 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade uz pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama. U vojno – redarstvenoj operaciji „Bljesak“ sudjelovalo je oko 7200 pripadnika hrvatske vojske i MUP-a RH, poginuo je ili umrlo od posljedica ranjavanja 51 pripadnik hrvatske vojske i policije i 162 pripadnika su ranjena.

Kao i proteklih godina, sjećanje na akciju Bljesak obilježeno je u Okučanima, gdje se okupio državni vrh, na čelu s premijerom Tihomirom Oreškovićem i predsjednikom Hrvatskog Sabora Željkom Reinerom. Obilježavanju ove značajne obljetnice nazočili su i g. Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, g. Tomislav Ivić, zamjenik ministra obrane te predstavnici lokalnih vlasti.

Središnji dio programa počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim braniteljima u središnjem parku u Okučanim, a zatim je g. Reiner otvorio Sportske igre invalida Domovinskog rata, nakon čega je održana misa u župnoj crkvi sv. Vida  koju je predvodio biskup Antun Škvorčević.

Pisane vijesti