Obilježavanje 21. obljetnice osnutka 123. brigade

Slika /slike/logo.jpg

Ministar branitelja Predrag Matić danas je u Požegi, kao izaslanik Predsjednika RH, povodom obilježavanja 21. obljetnice osnutka 123. brigade položio vijenac i zapalio svijeću za sve njezine poginule pripadnike.

Tijekom službenog posjeta Požegi ministar Matić se obratio nazočnima i odlikovao istaknute hrvatske branitelje Luku Baričevića i Josipa Bonića.

Krajem listopada 1991. godine formirana je 123. brigada od 63. samostalnoga bataljuna i 4. bataljuna 108. brodske brigade.

Operacija Otkos i Orkan bila je prva značajnija pobjeda HV-a u Domovinskom ratu. Vodila se od 29. listopada 1991. do 3. siječnja 1992. godine, kada je zbog potpisivanja Sarajevskog sporazuma morala biti prekinuta. Ovom bitkom oslobođen je najveći dio zapadne Slavonije i spriječen je naum odsijecanja Slavonije.

Brigada imala je odlučujuću ulogu u ratnim zbivanjima na zapadnoslavonskom ratištu, a prošla je gotovo sva ratišta, od oslobađanja prvog teritorija u Domovinskom ratu do konačnog oslobađanja Zapadne Slavonije u akciji "Bljesak".

Do Sarajevskog primirja brigada je imala 57 poginulih i 402 ranjena pripadnika. Nakon primirja, 123. brigada Požega postaje ročna brigada HV.

Pisane vijesti