Nastavak terenskih istraživanja na području podsljemenske zone

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/Oprema 4 vodoravna.JPG

Uprava za zatočene i nestale nastavila je s terenskim aktivnostima probnih iskapanja i ekshumacija na području podsljemenske zone u Zagrebu i u tjednu od 16. do 21. travnja 2018. godine.

Na području podsljemenske zone Grada Zagreba, na lokacijama Peščenka, Zlodijev Breg i Bjelčenica, Ministarstvo hrvatskih branitelja nastavilo je s terenskim aktivnostima probnih iskapanja i ekshumacija, uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija.
 
Terenske aktivnosti podijeljene su u više faza rada i nalaze se u različitom stupnju provođenja terenskog istraživanja, zavisno o lokaciji. U ovoj fazi nastavilo se s ranije započetom ekshumacijom na lokaciji Pešćenka i Zlodijev Breg. Zasada su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 102 osobe i obje se lokacije još uvijek nalaze u postupku aktivne obrade.
 
Tijekom proteklog tjedna započelo je i probno iskapanje na lokaciji Bjelčenica s ciljem utvrđivanja postojanja masovne grobnice s posmrtnim ostacima u njoj.
 
Svi posmrtni ostaci ekshumirani tijekom ovih terenskih istraživanja bit će otpremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu stručne obradu te pripremu za dostojno i trajno zbrinjavanje.
 
Započete aktivnosti probnih iskapanja i ekshumacija nastavljaju se punim intenzitetom paralelno na više lokacija i u tekućem tjednu. O daljnjim rezultatima Ministarstvo hrvatskih branitelja pravovremeno će obavještavati javnost.
 
Terenske aktivnosti s kojima se započelo 9. travnja 2018. godine, provode se temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i prikupljenih vlastitih istraživanja Uprave za zatočene i nestale.

Foto: Ilustracija

Pisane vijesti