Nacrt konačnog prijedloga zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta i programi Ministarstva prihvaćeni na sjednici Vlade

Slika /FOTOGRAFIJE/2020/vlada.png

Proglašavanjem Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta očuvat će se kultura sjećanja na žrtvu Vukovara i potaknuti aktivnosti usmjerene društvenom razvoju vukovarskog područja

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u četvrtak, 6. veljače 2020. godine usvojen je Nacrt konačnog prijedloga zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, s konačnim prijedlogom Zakona, kao i Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz  Domovinskog rata za 2020. godinu  te pokroviteljstvo nad obilježavanjem 29. godišnjice početka Domovinskog rata.

Nacrt konačnog prijedloga zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta

Konačni prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta dio je cjelovitog promišljanja o nacionalnom značaju Vukovara koje se reflektira i u drugim mjerama koje je Vlada donijela ili predložila, uključujući s izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH te prijedlogom Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku i osnivanje Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar.

Proglašavanjem Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta očuvat će se kultura sjećanja na žrtvu Vukovara i potaknuti aktivnosti usmjerene društvenom razvoju vukovarskog područja.

Zakonom se definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se odnosi, mjesta, dani te način obilježavanja, kao i uspostava međuresornog tijela Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj.

Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz  Domovinskog rata za 2020. godinu      

Nakon uspješno provedenih Programa preventivnih sistematskih pregleda u  2016., 2017., 2018. i 2019. godini i više od 61 tisuću pregledanih hrvatskih branitelja, Ministarstvo hrvatskih branitelja u cilju smanjenja stope pobola i smrtnosti te povećanja svijesti o važnosti prevencije, predložilo je nastavak provedbe ovog Programa i u 2020. godini.

Osim 29 ustanova u kojima se provode pregledi, u Programu za 2020. godinu predložena je suradnja i s novim ustanovama koje ispunjavaju uvjete za provedbu pregleda.

Ciljana skupina su hrvatski branitelji koji su sudjelovali u obrani suvereniteta Republike Hrvatske više od 100 dana u borbenom sektoru, dragovoljci te hrvatski branitelji u teškoj socioekonomskoj i zdravstvenoj situaciji. Za provedbu ovog Programa osiguran je iznos od 17.820.000,00 kn. „Ovaj Program usuglašen je s Ministarstvom zdravstva, a planiramo provesti ukupno 80 tisuća pregleda“, rekao je ministar Medved.

Prihvaćanje pokroviteljstva Vlade Republike Hrvatske nad obilježavanjem 29. godišnjice početka Domovinskog rata

Dana 1. i 2. ožujka obilježava se početak oružanog otpora hrvatskog naroda, odnosno početak Domovinskog rata. Nakon protuustavnog pripajanja Općine Pakrac „SAO Krajini“, u noći s 1. na 2. ožujka 1991. godine mobilizirani pripadnici pričuvnog sastava, sastavljenog od srpskog dijela stanovništva, razoružali su svojih 16 hrvatskih kolega te preuzeli nadzor nad policijskom postajom, uklonili hrvatska obilježja te istaknuli srpsku zastavu.

Hrvatski odgovor uslijedio je odmah narednog dana, 2. ožujka kada je postrojba Specijalne policije iz Bjelovara, nakon kratkog sukoba s pobunjenim policajcima srpske nacionalnosti, preuzela nadzor nad policijskom postajom. Ovaj događa prvi je otvoreni oružani sukob pobunjenih Srba i hrvatske policije te se kao takav smatra početkom Domovinskog rata, odnosno početkom otpora velikosrpskoj agresiji.

Sukladno zamolbi Grada Pakraca i Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je pokroviteljstvo nad obilježavanjem 29. godišnjice početka Domovinskog rata u Pakracu, 1. i 2. ožujka 2020. godine.


 

Pisane vijesti