Na Jarunu predstavljen Hrvatski model traženja nestalih osoba

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Dan OS RH 2023__2.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Uprava za zatočene i nestale MHB-a, u suradnji s MORH-om, približila je javnosti metodologiju rada u traženju nestalih osoba 

U povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 32. obljetnice povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde, u nedjelju 28. svibnja 2023. na ŠRC Jarun održan je taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva hrvatskih branitelja na kojem su predstavljeni naoružanje i oprema te borbena i neborbena tehnika postrojbi Hrvatske vojske i policije, kao i civilne zaštite, vatrogasaca i Crvenoga križa.

Ministarstvo hrvatskih branitelja predstavilo je aktivnosti Uprave za zatočene i nestale u traženju osoba nestalih u Domovinskom ratu te žrtava Drugog svjetskoga rata i poslijeratnoga razdoblja koje se provode u suradnji s Ministarstvom obrane.

Prikazana je provedba aktivnosti izvida, terenskih istraživanja, probnih iskapanja, ekshumacija i identifikacije te pogrebne skrbi o žrtvama Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a posjetitelji su dobili uvid u aktivnosti traženja nestalih osoba putem videoprojekcije nastale tijekom neposrednog provođenja terenskih istraživanja te putem realnoga prikaza zajedničkoga rada, odnosno demonstracije pretraživanja terena snimanjem lokacije iz zraka i georadarom.  

Izlaganjem metodologije rada na panoima i osobnim prezentiranjem rada te promidžbenim materijalima Uprava za zatočene i nestale MHB-a, u suradnji s MORH-om kao logističkom potporom, približila je javnosti metodologiju svoga rada - Hrvatski model traženja nestalih osoba.
 
Kroz posjet velikog broja građana šatoru Ministarstva hrvatskih branitelja vidljiv je velik interes i senzibilitet građana za ovaj proces,  čiji je temeljni cilj pronalazak nestalih osoba i vraćanje dostojanstva žrtvama Domovinskog rata te Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Pisane vijesti