Na Jarunu predstavljen Hrvatski model traženja nestalih osoba i proizvodi braniteljskih zadruga

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/JARUN 2022 - 2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Ovo je veliki dan za Hrvatsku vojsku i hrvatsku državu, ovo su dani za prisjetiti se svih žrtava koje smo kroz povijest imali, a koje su sanjale i borile se za slobodu u kojoj danas živimo”, poručio je ministar Medved

Povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 31. obljetnice povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde, na Dan državnosti 30. svibnja 2022. na ŠRC Jarun održan je tradicionalni taktičko-tehnički zbor Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva hrvatskih branitelja na kojem su predstavljeni naoružanje i oprema te borbena i neborbena tehnika postrojbi Hrvatske vojske i policije, kao i civilne zaštite, vatrogasaca i Crvenoga križa.

TT zbor obišli su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić te su nazočili pokaznim vježbama Počasno-zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga. Čestitajući svima Dan državnosti, posebno su se prisjetili svih koji su položili život za samostalnu, neovisnu i slobodnu hrvatsku državu.

„Ovo je veliki dan za Hrvatsku vojsku i hrvatsku državu, ovo su dani za prisjetiti se svih žrtava koje smo kroz povijest imali, a koje su sanjale i borile se za slobodu u kojoj danas živimo”, poručio je ministar Medved.

“Današnji dan je podsjetnik na sve što su Hrvatska vojska i hrvatski branitelji značili za hrvatsku slobodu. Upravo zato drago mi je što hrvatski branitelji i danas sudjeluju u razvoju obrambenog resora i što ih zanima u kojem će se smjeru Hrvatska vojska dalje opremati i modernizirati”, rekao je ministar Banožić. 

Ministarstvo hrvatskih branitelja predstavilo je aktivnosti Uprave za zatočene i nestale i Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskoga rata  i članove njihovih obitelji, u suradnji s braniteljskim zadrugama.

Tako je javnosti predočena i približena suradnja Ministarstva hrvatskih branitelja s Ministarstvom obrane u traženju osoba nestalih u Domovinskom ratu te žrtava Drugog svjetskoga rata i poslijeratnoga razdoblja. Prikazana je provedba aktivnosti izvida, terenskih istraživanja, probnih iskapanja, ekshumacija i identifikacije te pogrebne skrbi o žrtvama Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Posjetitelji su ovim putem dobili uvid u aktivnosti traženja nestalih osoba putem videoprojekcije nastale tijekom neposrednog provođenja terenskih istraživanja djelatnih timova Uprave za zatočene i nestale u suradnji s djelatnicima Pododsjeka za ekshumacije Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu Glavnog stožera OSRH i djelatnicima Vojno–obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a te putem realnoga prikaza zajedničkoga rada, odnosno demonstracije pretraživanja terena snimanjem lokacije iz zraka i geološkim radarom.  

Izlaganjem metodologije rada na panoima i osobnim prezentiranjem rada te promidžbenim materijalima Uprava za zatočene i nestale, u suradnji s MORH-om kao logističkom potporom, približila je javnosti metodologiju svoga rada - Hrvatski model traženja nestalih osoba, čiji je temeljni cilj vraćanje dostojanstva žrtvama Domovinskog rata te Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Braniteljske zadruge tradicionalno su predstavile svoje domaće proizvode, projekte i usluge. Ove godine na sajmu je sudjelovalo 20 braniteljskih zadruga iz svih krajeva Hrvatske, a posjetitelji su mogli pogledati i kupiti različite proizvode kao što su maslinovo ulje, svježe i sušeno voće, orašaste plodove, voćna vina i likere, prirodne voćne sokove, džemove, med, eterična ulja i ljekovito bilje, prirodnu kozmetiku, razne vrste konzerviranog povrća, suhomesnate proizvode i čvarke, ali i pletenu galanteriju poput košara i sjedalica od vrbovog pruća, proizvode za kućanstvo i poljoprivredu, kao i tradicionalne ručne radove te  razne druge rukotvorine. Pojedine braniteljske zadruge su, pak, predstavile provedbu svojih EU projekata koji se odnose na razvoj društvenog poduzetništva i zapošljavanje ranjivih društvenih skupina.

FOTO: MHB/MORH

Pisane vijesti