Molitva i paljenje svijeća u krugu vukovarske bolnice uoči Dana sjećanja

 • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/Vukovar_1711/WhatsApp Image 2023-11-17 at 20.01.07.jpeg
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

„Žrtva Vukovara je veća od svakoga od nas. Ovo su dani kada se u tišini molimo i  prisjećamo žrtava ponizno, onako kako su oni odlazili s mukama ovdje iz kruga ove bolnice“, kazao je ministar Medved.

Paljenjem svijeća i molitvom kod spomen-obilježja u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" u petak navečer odana je počast vukovarskim žrtvama Domovinskog rata.

Uz Vukovarce, hrvatske branitelje i njihove obitelji te predstavnike udruga iz Domovinskog rata, obilježavanju su bili nazočni potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, saborski zastupnici, državni tajnici, pripadnici Hrvatske vojske, MUP-a, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave te drugi okupljeni u čast žrtve Grada Heroja.

Molitvi u krugu vukovarske bolnice pridružili su se i brojni građani iz Hrvatske i inozemstva, koji su već pristigli u Grad Heroja uoči sutrašnje komemorativne svečanosti.

Okupljeni su se posebno, u tuzi i zahvalnosti, prisjetili ranjenika, hrvatskih branitelja, civila i medicinskog osoblja koji su odvedeni iz vukovarske bolnice 19. studenoga 1991., nakon sloma obrane grada, a čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice na Ovčari, dok je sudbina mnogih od njih još uvijek nepoznata i za njima se neumorno traga.

Ministar Tomo Medved u ovoj je tužnoj prigodi istaknuo da je Vukovar je iznad svih. „Žrtva Vukovara je veća od svakoga od nas. Vodeći računa o tome i svijest o žrtvi koju je Vukovar podnio, naša Vlada je donijela Zakon o Vukovaru, mjestu posebnog domovinskog pijeteta - s jasnim ciljem da i naša generacija, ali i buduće na dostojanstven način uvijek iskazuju zahvalu i poštovanje prema žrtvama u Vukovaru. Nema mjesta, posebno u ove dane, apsolutno nikakvoj politizaciji. Ovo su dani kada se u tišini molimo i  prisjećamo žrtava ponizno, onako kako su oni odlazili s mukama ovdje iz kruga ove bolnice“, kazao je ministar Medved.

Obilježavanje Dana sjećanja diljem Hrvatske

Diljem Hrvatske večeras su zapaljene svijeće u znak vječne zahvalnosti za žrtvu Vukovara i Škabrnje i žrtvu hrabrih ljudi koji su 1991. godine dali svoje živote za slobodu i neovisnost koju danas živimo. Ovo su dani kada se prisjećamo istinske vrijednosti slobode zahvaljujemo svakom pojedincu na pretrpljenim mukama. U brojnim gradovima i mjestima večeras su se okupili i djeca i mladi, svjesni da hrvatska sloboda počiva na velikoj žrtvi hrvatskih branitelja.

Ranije danas u Vukovaru, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović sudjelovao je na znanstveno-stručnom simpoziju „Ratna bolnica Vukovar 1991. te na 9. večeri pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Zavjetne kapelice „Put Spasa“ odakle su hrvatski branitelji i civili u proboju tražili spas od zvijerskih zločina koje su spremali velikosrpski agresori, a mnogi od njih su nažalost diljem Kukuruznog puta dali svoje živote dali za Domovinu.

Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i naslino odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“ tradicionalno su položili ruže i svijeće na grobovima poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja Vukovara.
 Pisane vijesti