Ministri Zmajlović i Matić u akciji čišćenja u Nacionalnom parku Paklenica

  • Slika /arhiva/galerije/972069_425442924241443_1842967521_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministri Zmajlović i Matić udružili su se u ovoj akciji kako bi skrenuli pažnju javnosti na važnost međusobne suradnje u rješavanju pitanja zaštite okoliša, ali i na povezanost svih sektora na pitanjima zaštite okoliša.

Lokaciju "Vlaški grad" predložili su članovi Udruge ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko '90 te su na taj način skrenuli pažnju na veliku količinu otpada na teško dostupnom terenu koji je zaostao na navedenom području kao posljedica boravka postrojbi za vrijeme Domovinskog rata.

"Najmanje što možemo učiniti svi mi koji smo u nasljeđe dobili slobodnu zemlju je da je čuvamo, a to nije zadatak samo nekih pojedinaca nego svih nas. Svaki angažman, bilo vlasti, udruga ili pojedinaca je važan", istaknuo je ministar Zmajlović na početku "Velike eko akcije" čišćenja otpada u Nacionalnom parku Paklenica

Članovi Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 uključili su se u akciju prikupivši otpad zajedno s članovima planinarskog društva Paklenica i brojnim volonterima. S obzirom da je teren nedostupan automobilima i kamionima, a otpad je nužno zbrinuti, u pomoć je prikočilo Ministarstvo obrane RH i Oružane snage RH, koji su na raspolaganje stavili helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Helikopter, čije će se korištenje za ovu akciju iskoristiti u okviru planiranih trenažnih letova pilota, preuzet će otpad i odvesti ga do adekvatne lokacije na kojoj će otpad preuzeti komunalna služba.

Ministar Matić akciji na Paklenici pridružio se kao podrška iznimnom angažmanu predstavnika hrvatskih branitelja. Osim što sudjeluju u akcijama čišćenja, razvojačeni hrvatski branitelji, udruženi u zadruge, bave se i drugim ekološkim projektima, uglavnom razvojem eko proizvoda, čiju je vrijednost prepoznalo i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Kroz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) ove je godine raspisan natječaj kojim će se dodijeliti 2 milijuna kuna za ekološke projekte braniteljskih zadruga. Zajedno s tim iznosom dosad je za takve projekte iz Fonda izdvojeno 13,2 milijuna kuna.

"Ponosan sam što su i u ovo mirnodopsko vrijeme pripadnici najelitnijih postrojbi Oružanih snaga iz Domovinskog rata, koji su tada na jednom od najzahtjevnijih ratišta pokazali svoje vojne sposobnosti i vještine, još jednom doprinijeli u očuvanju hrvatskih prirodnih ljepota i na taj način pokazali koliko uistinu vole svoju zemlju", u svom je obraćanju istaknuo ministar branitelja Predrag Matić.

U Hrvatskoj ima oko 3.000 divljih odlagališta, čija je sanacija u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a Ministarstvo svoj doprinos daje kroz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Dosad je odobreno 107 milijuna kuna i sanirano 750 lokacija, a u tijeku su sanacije još 257 lokacija.

Novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom ističe jasne obaveze jedinica lokalne samouprave u uspostavljanju mjera za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i njegovo uklanjanje. Jedinice lokalne samouprave dužne su uspostaviti sustav za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu i sustav evidentiranja lokacija odbačenog otpada te provoditi redoviti godišnji nadzor svog područja.

Pisane vijesti