Ministarstvo hrvatskih branitelja pokreće Program provedbe preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Slika /AM2017/Logo_mbrh (1) (Medium).png

Vlada RH je na sjednici održanoj 9. veljače 2017. godine prihvatila Program provedbe preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na području Republike Hrvatske za 2017. godinu. Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva bit će nositelji Programa, a sudionici u provedbi opće/ županijske bolnice i klinički bolnički centri te Hrvatski zavod za javno zdravstvo u dijelu stvaranja baze podataka o zdravstvenom stanju pregledanih osoba i provedbe analize i evaluacije dobivenih podataka.

 

Skrb o zdravlju hrvatskih branitelja jedno je od prioritetnih područja rada Ministarstva hrvatskih branitelja. Krajem 2016. godine proveden je pilot projekt preventivnih sistematskih pregleda na području Vukovarsko-srijemske županije tijekom kojeg su pregledana 823 hrvatska branitelja s područja te županije.

Projekt se u 2017. i narednim godinama nastavlja provoditi na području cijele Republike Hrvatske.  Prioritet u pristupanju pregledima tijekom 2017. godini imat će hrvatski branitelji bez statusa HRVI koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta sudjelovali više od 1 500 dana. Procjenjuje se da će se u razdoblju od veljače do prosinca organizirati preventivni sistematski pregledi za 32.816 hrvatskih branitelja i to u terminima i dinamikom koju će odrediti same bolnice/KBC-ovi. Tijekom 2018. i 2019. planira se nastavak provedbe preventivnih sistematskih pregleda za hrvatske branitelje s manjim brojem dana provedenih u borbenom sektoru.
 
Svaka bolnica/klinički bolnički centar odredila je koordinatora za prijem i naručivanje hrvatskih branitelja s kojima će predstavnici Ministarstva usuglašavati rasporede pregleda za naredni mjesec. Ministarstvo hrvatskih branitelja će hrvatske branitelje obavještavati i pozivati putem Područnih jedinica i županijskih Centara za psihosocijalnu pomoć te koordinatorima u bolnicama dostavljati popise za pregled.

Pisane vijesti