Ministarstvo hrvatskih branitelja jača međudržavnu suradnju s SAD-om

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/11 Studeni/SAD/MHB-USA___0009.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas potpisanim Memorandumom o suradnji formalizira se i potvrđuje odlična suradnja ministarstava dviju zemalja te se proširuje okvir za suradnju.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i direktor Agencije Ministarstva obrane SAD-a za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima „Defense POW/MIA Accounting Agency“ (DPAA) Kelly McKeague potpisali su u utorak, 13. studenoga 2018. godine, Memorandum o suglasnosti u provođenju postupaka istraživanja, pronalaženja i prijenosa posmrtnih ostataka osoblja Sjedinjenih Američkih Država nestalih na području Republike Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata.

Svečanosti potpisivanja Memoranduma nazočili su i brigadir Brian Pearl Regionalni direktor Agencije za Europu i Mediteran vojske SAD-a, Direktor Odjela za Europu Niall Brannigan, vojni izaslanik vojske SAD-a u Republici Hrvatskoj brigadir Robert Mathers, pukovnik ratnog zrakoplovstva SAD-a Bernard Smith, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, pomoćnik ministra MORH-a Zoran Piličić te državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja za zatočene i nestale Stjepan Sučić.

Memorandumom se formalizira i potvrđuje odlična suradnja dvaju ministarstava te proširuje okvir za suradnju.

Sve je započelo nizom sastanaka koji su započeli u veljači prošle godine na kojima je određen zajednički smjer i jačanje suradnje između dviju država budući da SAD raspolaže podacima o 61 lokaciji poginulih i nestalih američkih vojnika na teritoriju Republike Hrvatske. Kako dvije države nemaju potpisan međudržavni sporazum, američka strana iskazala je zainteresiranost za pokretanje i jačanje suradnje kroz prijedlog međunarodnog Memoranduma.
Memorandumom o suglasnosti  utvrđuju se međusobni odnosi sudionika i načini suradnje u istraživanju, traženju i prijenosu posmrtnih ostataka osoblja SAD-a za koje se vjeruje da su nestali na državnom području Republike Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata o trošku SAD-a.

Potraga za posmrtnim ostacima nestalog osoblja SAD-a, kao i ekshumacija i prijenos tih posmrtnih ostataka s državnog područja Republike Hrvatske na državno područje Sjedinjenih Američkih Država mora se organizirati uz prethodnu pisanu suglasnost Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.

Republika Hrvatska već je pružila pomoć u traganju i pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican, koji se 17. prosinca 1944. godine, po povratku s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini otoka Visa. Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrenulo je i provelo sveobuhvatno prikupljanje saznanja i suglasnosti od drugih nadležnih tijela nakon čega je, 10. svibnja 2017. godine, američkoj strani izdalo suglasnost za pretraživanje lokacije i premještanje posmrtnih ostataka ukoliko oni budu pronađeni prilikom istraživanja i ekshumacije. Aktivnost pretraživanja lokacije i ekshumacije trajala je od 19. lipnja do 17. srpnja 2017. godine.
Uz Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao koordinatora, u provedbi aktivnosti sudjelovali su Ministarstvo obrane RH i Ministarstvo kulture. Međusobno su prethodno usuglašene nadležnosti i obveze navedenih nadležnih tijela. Uprava za zatočene i nestale sudjelovala je i u nadzoru te provedbi aktivnosti.

Provedena i buduća međunarodna i međuresorna suradnja jasan je pokazatelj kako nadležna tijela brinu o žrtvama rata, neovisno o vremenu i okolnostima stradanja.

Pisane vijesti