Ministar Predrag Matić u izaslanstvu predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića u Haagu

Slika /slike/logo.jpg

Predsjednik Republike Hrvatske, gospodin Ivo Josipović, ministar pravosuđa, gospodin Orsat Miljenić i ministar branitelja, gospodin Predrag Matić 29. i 30. listopada boravili su u službenom posjetu Kraljevini Nizozemskoj.

Izaslanstvo je službeni posjet započelo susretom s gospodinom Pietom Heinom Donnerom, potpredsjednikom Državnog vijeća Kraljevine Nizozemske i članovima zakonodavnog i pravosudnog dijela Državnog vijeća, nakon čega se predsjednik Republike Hrvatske susreo s nizozemskim kraljem Willemom-Alexanderom te gospođom Ankie Broekers-Knol i gospođom Anouchkom van Miltenburg, predsjednicama dvaju Domova Senata Kraljevine Nizozemske.

U srijedu, 30. Iistopada, u haaškoj Palači Pravde održana je konferencija "Nestali: Program rada za budućnost". Konferenciji su prisustvovali nizozemska kraljica Noor i predsjednik ICMP-a Thomas Miller.

Predsjednik Republike Hrvatske održao je uvodni govor na prvom panelu pod nazivom "Oružani sukob i zlouporabe ljudskih prava". U svom je govoru predsjednik Josipović istaknuo kako je: "sudbina nestalih još uvijek u fokusu hrvatske vlade i društva u cjelini skoro dva desetljeća nakon rata za neovisnost i brutalne agresije na Republiku Hrvatsku, uključujući i masovno kršenje ljudskih prava", dodajući da je Republika Hrvatska puno učinila u pronalasku nestalih, ali da još uvijek traži 1684 nestale osobe. "Hrvatska je spremna i dalje ulagati sve napore kako bi se doznala sudbina nestalih, bez obzira na njihovo etničko ili drugo podrijetlo. Osim toga, naša je dužnost i dalje jačati vladavinu prava i donijeti pravdu bližnjima nestalih osoba koje još čekaju da doznaju sudbinu svojih voljenih", rekao je predsjednik Josipović.

Nakon otvorenja plenarnog zasjedanja, predsjednik Republike Hrvatske posjetio je Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW), ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Predsjednik Republike Hrvatske, gospodin Ivo Josipović, ministar pravosuđa, gospodin Orsat Miljenić, ministar branitelja, gospodin Predrag Matić i pomoćnik ministra branitelja, gospodin Ivan Grujić, susreli su se i s čelništvom Međunarodnog kaznenog suda, čime je završen službeni posjet Kraljevini Nizozemskoj.

Pisane vijesti