Ministar na VIII. susretu hrvatskih ratnih izvjestitelja

Slika /FOTOGRAFIJE/11 Studeni/Ratni izvjestitelji VU/IMG_5037.jpg

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovao je u subotu, 11. listopada 2017. godine, na VIII. Susretu ratnih izvjestitelja hrvatskog radija i hrvatske televizije. Tradicionalno godišnje okupljanje ratnih izvjestitelja HRT-a održava se u Vukovaru, hrvatskom gradu heroju. 

Uz ministra Medveda, kao izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, nekadašnje ratne izvjestitelje pozdravili su i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, dožupan Damir Barna u ime Vukovarsko-srijemske županije te dr. Vesna Bosanac, ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar.

Predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a rekao je kako je njihova uloga bila da pokažu istinom tko je agresor, a  tko žrtva: „Mislim da smo uspjeli s autentičnim snimkama dokazati i pokazati istinu. Nismo okaljali ime hrvatskog novinarstva jer se nismo, kao kolege sa suprotne strane, služili snimkama zarobljenih i izmišljenim pričama."

Složio se s njim i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuvši kako su upravo oni zaslužni što je u najtežim danima za Hrvatsku svijet doznao istinu. „U doba kad mnogi nisu vjerovali da se u srcu Europe dogodila  agresija, Vi, ratni izvjestitelji izloženi svakodnevnoj životnoj opasnosti i bez adekvatne opreme i zaštite, slali ste  istinu u svijet o borbi Hrvatske za svoju neovisnost“, istaknuo je ministar podsjetivši kako su mnogi od njih bili zarobljavani, maltretirani, zatvarani u logore u Srbiji i ubijani. „U obrani Domovine zapravo se ne razlikujete od hrvatskih branitelja, osim u jednom - niste nosili oružje. No, vaši izvještaji, reportaže i snimke za neprijatelja su često bile jače od oružja jer ste prikazali i izvijestili o neviđenoj brutalnosti prema neovisnoj Hrvatskoj, njenim građanima i civilima“, zaključio je zahvalivši u ime Vlade Republike Hrvatske i ministarstva hrvatskih branitelja svim njihovim kolegama koji su izgubili život i odavši priznanje i duboko poštovanje njihovim obiteljima: „Vaš je doprinos ogroman i zato je Ministarstvo hrvatskih branitelja predložilo da u novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja ratni izvjestitelji dobiju status sudionika Domovinskog rata. Time smo se željeli odužiti svima Vama za ogroman doprinos u obrani hrvatske neovisnosti“, pojasnio je ministar Medved.

Sudionici skupa obišli su mjesta stradanja iz 1991. godine gdje su položili vijence i zapalili svijeće.

Pisane vijesti