Ministar na 26. obljetnici stradanja Laslova

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovao je u petak, 24. studenoga 2017. godine, na tužnoj i bolnoj 26. obljetnici stradanja Laslova te 48 hrvatskih branitelja i civila toga mjesta.

Laslovo, mjesto naseljeno ponosnim hrvatskim i mađarskim stanovništvom, koje je njegovalo i promicalo svoju vjeru i običaje, 24. studenoga 2017. godine razrušeno je nakon nadljudskih napora koje je u obrani dalo 187 njegovih stanovnika.

Kroz borbe i okupaciju postalo je stratište za 38 branitelja i civila, dok se četiri branitelja i šest civila još uvijek vode nestalima.

„Danas se prisjećamo ratnog zločina, kada su lokalni Srbi zajedno s JNA u svom divljačkom napadu pobili  nedužne hrvatske i mađarske civile sela Laslovo koji se duboko usjekao u pamćenje hrvatskog naroda. Iako je 26 godina prošlo od masovnih četničkih zločina nad civilima ovdje u Laslovu, za vas mještane, a osobito za preživjele članove obitelji, kao da su se dogodili jučer. Bolna su sjećanja na sve stradale u cilju etničkog čišćenja ovoga kraja od hrvatskog stanovništva. To su teške ljudske sudbine i brojne obiteljske tragedije, mučna su to sjećanja na nasilno prekinute živote. Zbog njih i zbog svih naših poginulih i umrlih hrvatskih branitelja i civila ne smijemo se umoriti govoriti istinu, čuvati istinu jer samo ne zaboravljajući svoju prošlost možemo promicati moralne i društvene vrijednosti“, istaknuo je u svom obraćanju ministar Medved.

Iako je Domovinski rat odavno završio, kuće i zgrade se obnavljaju, sela i gradovi izgrađuju, a ljudi se vraćaju, teške posljedice se i danas osjećaju. „Brojne razorene obitelji trajno svjedoče o proživljenim ratnim strahotama. Obiteljima žrtava vrijeme ne liječi rane, samo ih uči kako nositi svoju bol, a za obitelji nestalih ta je bol svakim danom sve veća“, podsjetio je ministar i poručio kako žrtve Domovinskog rata nikada ne smiju biti zaboravljene jer su upravo one zalog naše budućnosti. „Pozivam Vas da štitimo čast, ugled i dostojanstvo svih žrtava Domovinskog rata i s posebnim pijetetom sjećajmo se onih koji su za slobodu Domovine darivali svoje živote, a da buduće generacije hrabrimo kako bi krenuli dalje gledajući s optimizmom u budućnost.“

Pisane vijesti