Ministar Medved uručio odlikovanje dragovoljcu Domovinskog rata Danku Bevandi

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Bevanda1-6.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Dragovoljac Domovinskog rata i 100%-tni hrvatski ratni vojni invalid Danko Bevanda odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, a odlikovanje mu je uručio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Uz suprugu i ratne prijatelje, svečanom uručenju održanom 17. lipnja 2021. u Ministarstvu hrvatskih branitelja nazočili su državni tajnici Darko Nekić i Špiro Janović te ravnatelji svih uprava Ministarstva.

„Uručujući ovo odlikovanje, želim zahvaliti Danku Bevandi na njegovoj hrabrosti i žrtvi za slobodu koju danas uživamo. Ovim činom odajemo priznanje i svim pripadnicima Posebne jedinice policije Kumrovec te 2. gardijske brigade, postrojbi u kojima je Danko dao svoj doprinos u Domovinskom ratu,“ kazao je ministar Medved, izrazivši zadovoljstvo što se i ovim simboličnim činom  iskazuje zahvalnost za hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu.

Prisjećajući se početka Domovinskog rata, kazao je kako emocije te prijateljstva i povjerenje koje sežu iz tog vremena ništa ne može narušiti, a kao najveću vrijednost istaknuo je zajedništvo hrvatskih branitelja na svim bojišnicama.

Istaknuo je također kako Ministarstvo hrvatskih branitelja u partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima i stradalnicima nastavlja promicati vrijednosti Domovinskog rata i provoditi aktivnosti namijenjene braniteljsko-stradalničkoj populaciji, nastojeći mjere prilagoditi onima kojima su namijenjene kako bi bili još učinkovitiji.

Čestitajući Bevandi na odlikovanju, zaželio je da mu to bude trajan podsjetnik na sva njegova postignuća i doprinos u Domovinskom ratu, kao i na sve ratne prijatelje kojih više nema.

Zahvaljujući na odlikovanju koje mu je za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu dodijeljeno na prijedlog Udruge PJP Kumrovec, Danko Bevanda izrazio je zadovoljstvo što mu je Red kneza Domagoja s ogrlicom uručio ministar Medved. „To mi predstavlja veliko zadovoljstvo i čast,“ kazao je tom prigodom te ujedno zahvalio svima koji su u tome sudjelovali.

Danko Bevanda rođen je 1969. u Mostaru, dragovoljac je Domovinskog rata i 100%-tni hrvatski ratni vojni invalid  I. skupine. Od studenoga 1990. bio je u sastavu specijalnih postrojbi, Posebne jedinice policije Kumrovec u čijem sastavu ostaje do 3.10.1991., a potom je bio pripadnik 2. gardijske brigade Gromovi, u čijim redovima ostaje do kraja Domovinskog rata. Ranjen 5. kolovoza 1995. u selu Stari Brod od neprijateljskog projektila.

Odlikovan je Redom hrvatskog križa, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera,  Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti te Medaljom Oluja, a od 2001. ima počasni čin pukovnika Hrvatske vojske.

Pisane vijesti