Ministar Medved u Jajcu: BiH ne bi bila cjelovita i slobodna bez HV-a i HVO-a

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Jajce 2023.jpg
  • Slika

"Ova je obljetnica prigoda prisjetiti se važnih činjenica iz povijesti BiH. Slobodne i neovisne, cjelovite Bosne i Hercegovine ne bi bilo da nije bilo Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane", rekao je ministar Medved te najavio nastavak snažne potpore RH na euroatlantskom putu BiH, ali i ostvarenju jednakopravnosti tamošnjih Hrvata

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade sudjelovao je na obilježavanju 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maestral, koju su zajednički izvele postrojbe Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane koje su se tada zajednički zvale Hrvatske snage, a koja je 13. rujna 1995. rezultirala oslobađanjem Jajca.

S izaslanstvom grada Virovitice, na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom, najprije je odao počast kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 81. gardijske bojne Virovitice, te je potom nazočio središnjoj proslavi u središtu kraljevskoga grada.

"Ova je obljetnica prigoda prisjetiti se važnih činjenica iz povijesti BiH. Slobodne i neovisne, cjelovite Bosne i Hercegovine ne bi bilo da nije bilo Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane", rekao je ministar Medved. Dodao je kako je Hrvatsko vijeće obrane odigralo važnu ulogu u okončanju rata u BiH, ali i oslobađanju Republike Hrvatske zajedno s postrojbama Hrvatske vojske.

"Ponosni smo na niz oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane kojima su Hrvatske snage donijele slobodu u mnoge krajeve Hrvatske i BiH te na taj način primorali Miloševića da sjedne na stol mirovnih pregovora u Daytonu te dođe do završetka rata", dodao je ministar.

Najavio je nastavak snažne potpore Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinu euroatlantskome putu, ali i ostvarenju jednakopravnosti tamošnjih Hrvata.

"Nastavljamo biti konstruktivan akter, poglavito u zagovaranju europskog puta BiH. Naša vlada stoji uz hrvatski narod u BiH koji mora biti slobodan i konstitutivan, a njegova ravnopravnost poštovana", istaknuo je potpredsjednik Vlade.

Čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović pozvao je Hrvate u BiH da ostanu dosljedni svojoj domovini Bosni i Hercegovini izražavajući očekivanje da će taj narod ostvariti punu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda, Srbima i Bošnjacima.

General Stanko Sopta čestitao je ovaj veliki događaj svim Hrvatima i građanima BiH te prenio pozdrave generala Ante Gotovine, Željka Glasnovića i Zlatana Mije Jelića, koji su predvodili Hrvatske snage u operaciji Maestral.
Svojevrstan pothvat uoči obilježavanja 28. obljetnice oslobođenje napravio je 100-tni ratni vojni invalid Davor Hajduković, koji je sa svojim kolicima prevalio put od 220 kilometara od Knina do Jajca.

Vojno-redarstvena operacija Maestral uslijedila je mjesec dana nakon Oluje kada su snage Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane, potpomognute postrojbama Armije BiH, oslobodile Šipovo, Jajce i Drvar te Bosanski Petrovac, Krupu i Ključ. Time su se stvorili preduvjeti za posljednju operaciju u nizu, Južni potez, kojom se stiglo nadomak Banje Luke, kada je srpska strana pristala na pregovore o okončanju rata u Daytonu u studenom 1995. godine.

Izvor: Hina

Pisane vijesti