Ministar Medved otvorio konferenciju Dijalogom do Hrvatske mreže za društveno poduzetništvo

  • Slika /Dokumenti 2022/IMG-20221012-WA0007.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hrvatski branitelji prepoznali su potencijal rada kroz zadruge, a Ministarstvo hrvatskih branitelja pruža potporu radu braniteljskih zadruga, istaknuo je ministar Medved

U organizaciji Centra za ruralni razvoj CERURA 12. listopada 2022. u Hotelu Internacional u Zagrebu održana je konferencija pod nazivom Dijalogom do Hrvatske mreže za društveno poduzetništvo, koju je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Uz organizatore, na konferenciji su sudjelovali ministar branitelja Hercegovačko-neretvanske županije Oliver Soldo, državni tajnik Dragan Jelić u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, državni tajnik Tugomir Majdak u Ministarstvu poljoprivrede, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, predstavnici Ministarstva gospodarstva, Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Uprave za regionalni razvoj, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Ministarstva obrane i drugi.

Potpredsjednik Vlade i ministar Medved pozdravio je organizatore konferencije i nositelje istoimenog EU projekta, Udrugu CERURA i partnere koji provode projekt od 2020. godine s ciljem okupljanja društvenih poduzetnika i utvrđivanja najoptimalnijih rješenja za razvoj društvenog poduzetništva utemeljenih na znanstvenim osnovama, uz potporu akademske zajednice.

Izrazio je zadovoljstvo što projekt vode hrvatski branitelji u suradnji sa svim važnim dionicima za razvoj društvenog poduzetništva i što su u projekt uključeni svi koji su spremni znanjem, iskustvom i radom pomoći u analizama i stvaranju smjernica kako bi društveno poduzetništvo u Republici Hrvatskoj bilo pozicionirano jednako uspješno kao što je to na razini Europske unije.

Kazao je kako društveno poduzetništvo ima izniman utjecaj na gospodarske prilike, a društveni poduzetnici djeluju kroz različite pravne oblike poput zadruga, udruga i trgovačkih društava. Bave se različitim djelatnostima od poljoprivrede, kulture i turizma do različitih uslužnih i proizvodnih djelatnosti. Ono što je značajno, oni pridonose rješavanju društvenih izazova kao što su zapošljavanje i pružanje usluga ranjivim skupinama u riziku od socijalne isključenosti, očuvanju prirodnih resursa i promicanju lokalnih zajednica u kojima djeluju.

„Hrvatski branitelji prepoznali su potencijal rada kroz zadruge, a Ministarstvo hrvatskih branitelja pruža potporu radu braniteljskih zadruga. Hrvatski branitelji prepoznali su važnost zajedničkog rada, solidarnosti, otvorenosti i demokratskog odlučivanja koje im pruža zadružni model djelovanja, a sve u nastojanju da unaprijede kvalitetu svojeg života i doprinesu zajednici u kojoj žive. Zadruge hrvatskih branitelja pokazale su se dobrim primjerom socijalnog uključivanja hrvatskih branitelja i razvoja njihovih poduzetničkih vještina“, istaknuo je ministar Medved.

Podsjetio je kako mnoge zadruge hrvatskih branitelja djeluju na principima društvenog poduzetništva pa je u Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji definirana braniteljska socijalno-radna zadruga koja ima dva ključna obilježja - njezino članstvo jer ju čini najmanje dvije trećine osoba sa statusom hrvatskog branitelja ili članova njihovih obitelji i specifični ciljevi osnivanja, odnosno usmjerenost na psihosocijalno osnaživanje, uključivanje nezaposlenih osoba u radne i gospodarske procese, zdravstvena rehabilitacija te lakša i brža reintegracija članova u društvo.

„Sve ovo je važno jer društveno poduzetništvo može značajno doprinijeti ostvarenju strateških ciljeva, borbi protiv siromaštva i povećanom zapošljavanju, kreiranju novih proizvoda, konkurentnosti, jačanju otpornosti u vrijeme kriza, održivom razvoju i unapređenju kvalitete života kroz poslovanje za društvenu dobrobit“, kazao je ministar Medved, izrazivši uvjerenje da će sudionici konferencije pridonijeti kvalitetnoj raspravi o smjernicama razvoja društvenog poduzetništva te nastaviti zajedničkim snagama raditi na njegovom promicanju i pozicioniranju u Republici Hrvatskoj, kao i da će projekt Dijalogom do Hrvatske mreže za društveno poduzetništvo biti uspješno realiziran.

U ime organizatora sudionike konferencije pozdravio je predsjednik Udruge CERURA Stipe Efendić, ujedno upravitelj braniteljske socijalno-radne zadruge Dalmatia ruralis i voditelj Referalnog centra za braniteljske zadruge za područje središnje Hrvatske, a na konferenciji se govorilo o izazovima društvenih poduzetnika u RH te su predstavljene smjernice za razvoj javnih politika.

Pisane vijesti