Ministar Medved otkrio spomen-ploču žrtvama jugoslavenske komunističke tajne službe UDBA-e ubijenim u SR Njemačkoj

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/Stuttgart/stuttgart-spomen-ploca-generalni-konzulat-18.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Neka ova spomen-ploča bude vječna uspomena na sve naše domoljube čiji san mi danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, ali i trajna opomena svima nama i budućim generacijama Hrvata – da nikada ne zaboravimo naše žrtve i nikada ne dopustimo da se takav zločin nad Hrvatima ponovi!“, poručio je ministar Medved

Na zgradi Generalnog konzulata RH u Stuttgartu postavljena je spomen-ploča hrvatskim domoljubima, žrtvama jugoslavenske komunističke tajne službe UDBA-e ubijenim u SR Njemačkoj u razdoblju od 1945.-1990., koju je 21. listopada otkrio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.
U prigodnom obraćanju ministar Medved podsjetio je na golema stradanja hrvatskog naroda nakon Drugog svjetskog rata, kako u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, tako i u inozemstvu, gdje su mnogi pronašli utočište nakon što su morali napustiti svoju domovinu.

„Ovaj današnji simboličan čin važan je korak ka suočavanju s prošlošću, sa zločinima totalitarnog jugoslavenskog komunističkog režima. To je naš ljudski i nacionalni dug prema našim žrtvama, koje zavrjeđuju povijesno sjećanje i priznanje poput ove spomen-ploče kojim otimamo od zaborava naše domoljube“, istaknuo je ministar Medved.

„Nismo imali sreću kao drugi narodi svoju samostalnost i slobodu ostvariti bez rata i žrtava, bili smo izloženi brutalnoj velikosrpskoj agresiji, istog tog režima koji je ovdje u Njemačkoj ubijao naše domoljube. Obranili smo i oslobodili svoju domovinu  i danas svjedočimo ovom zajedništvu u organizaciji Vlade RH i postavljanju ovog trajnog spomena na vrijeme kada nije bilo lako biti Hrvat i kada ste bili ugroženi samo zato što ste željeli svoju domovinu“, poručio je Medved.

Istaknuo je da Hrvatska i danas osjeća posljedice komunističkih zločina i progona i velikosrpske agresije, otkrivamo mnoga grobišta i ekshumiramo žrtve komunističkog režima i tragamo za osobama nestalim u Domovinskom ratu, poručivši da će Vlada RH putem Ministarstva hrvatskih branitelja nastaviti predano i ustrajno raditi kako bi se pronašli svi naši nestali i dostojno pokopali posmrtni ostaci svih naših žrtava.

„Kada je cijela Europa ’45. godine dobila mir, naš hrvatski narod bio je izložen brutalnim ubojstvima, mučenjima i progonima. To nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti“, poručio je Medved, istaknuvši potporu Vlade ovakvim inicijativama te pozvao sve na zajedništvo kako bi nastavili izgrađivati domovinu s jednakim žarom s kojim su je hrvatski branitelji branili i oslobađali.

Zahvalio je Hrvatskoj kulturnoj zajednici na inicijativi te Generalnom konzulatu u Stuttgartu na postavljanju ovog trajnog znamena kojim se odaje počast hrvatskim domoljubima, žrtvama jugoslavenske tajne službe.

„Neka ova spomen-ploča bude vječna uspomena na sve naše domoljube čiji san mi danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, ali i trajna opomena svima nama i budućim generacijama Hrvata – da nikada ne zaboravimo naše žrtve i nikada ne dopustimo da se takav zločin nad Hrvatima ponovi!“, poručio je ministar Medved.

U ime zagrebačkog nadbiskupa mons. dr. Dražena Kutleše okupljene je pozdravio vlč. dr. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, koji je ujedno predvodio molitvu nakon otkrivanja spomen-ploče.

Uz članove obitelji žrtava i brojne Hrvate koji žive na tom području, svečnosti su nazočili saborska zastupnica i predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić, saborski zastupnici Krunoslav Katičić i Nikola Mažar, državna tajnica u Ministarstvu rada, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić, veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Bakota, generalni konzul u Stuttgartu Ivan Sablić i konzuli RH iz više gradova u Njemačkoj, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i drugi uzvanici, a prigodne skladbe izvela je Klapa Troplet.

Nakon svečanosti otkrivanja spomen-ploče, program je nastavljen u obližnjoj dvorani u kojoj je dr. sc. Domagoj Knežević s Hrvatskog instituta za povijest, ujedno savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova, održao predavanje na temu „Kratka povijest komunističke tajne službe“ te pojasnio nastanak i djelovanje službe koja je kroz povijest mijenjala nazive OZNA/UDBA/SDB, ali ne i karakter djelovanja.
Tom prigodom nazočnima su se obratili najviši uzvanici, ministar Tomo Medved, saborska zastupnica Zdravka Bušić i veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Bakota. U ime domaćina i organizatora okupljene je pozdravio generalni konzul RH u Stuttgartu Ivan Sablić, a potom i dugogodišnji član Hrvatske kulturne zajednice Stuttgart Zrinko Jurić, koji se obratio u ime hrvatskih iseljenika i inicijatora postavljanja spomen-ploče hrvatskim domoljubima, prvog takvog spomen-obilježja. U 45 godina vladavine kominističkog totalitarnog režima u inozemstvu je ubijeno više od 70 Hrvata, od kojih polovica u SR Njemačkoj.

Foto: Fenix magazin

Pisane vijesti