Ministar Medved otkrio spomen-obilježje poginulim Kunama iz Đakova

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/Đakovo/2023-09-15-kune-870x600.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Svako od ovih imena podsjeća nas na žrtvu koju smo kao narod podnijeli u Domovinskom ratu i koliko je skupo plaćena naša sloboda", poručio je ministar Medved

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić zajedno s majkom prvog poginulog branitelja iz Đakova Željka Trbare otkrili su u Đakovu spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima 2. pješačke bojne 3. gardijske brigade Kune.

Svečanost je održana u đakovačkoj vojarni koja nosi slavno ime Kuna, u organizaciji Udruge veterana 3. gbr Kune Đakovo, u sklopu manifestacije „Zvonila su zvona katedrale naše“ koja označava oslobođenje vojnih objekata u Đakovu.

Ministar Medved zahvalio je obiteljima 26 pripadnika Kuna čija su imena ispisana na spomen-obilježju, kao i udruzi koja je inicirala njegovo postavljanje te svima koji su ih u tome podržali: „Svako od ovih imena podsjeća nas na žrtvu koju smo kao narod ponijeli u Domovinskom ratu i koliko je skupo plaćena naša sloboda".

Prisjećajući se ratnih događanja na području Slavonije, kazao je kako su Kune dale golemi doprinos u obrani cijele Hrvatske i podnijeli veliku žrtvu za domovinu. "Republika Hrvatska je danas, 32 godine poslije, ostvarila sve svoje strateške ciljeve. Nekad je bilo nezamislivo da ćemo danas biti snažna i sigurna zemlja, članica NATO-a i Europske unije. Svega toga ne bi bilo da nije bilo naših branitelja i smjernica i vizije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana", poručio je ministar Medved. „Čestitam ministru obrane na svim postignućima u Hrvatskoj vojsci i svemu što se čini za njezinu modernizaciju i opremanje“, zaključio je i dodao kako je ponosan na sva postignuća Vlade u razvoju sustava domovinske sigurnosti.

I ministar Banožić zahvalio je pripadnicima 3. gbr na iznimnom doprinosu u Domovinskom ratu, istaknuvši je najviše poginulih branitelja iz redova Kuna. „Za nekima od njih, njihove obitelji, prijatelji i suborci i dalje neumorno tragaju i zato ne odustajemo od potrage i za posljednjom nestalom osobom za vrijeme Domovinskog rata“, rekao je ministar Banožić. Također je istaknuo kako mu je iznimna čast i zadovoljstvo što ima priliku stvarati modernu Hrvatsku vojsku zajedno s hrvatskim braniteljima, vojsku čija moć leži u neprocjenjivom znanju i iskustvu branitelja iz Domovinskog rata.

U sklopu svečanosti polaganjem vijenaca odana je počast poginulim pripadnicima Kuna, a misno slavlje služeno je u đakovačkoj crkvi Dobrog Pastira.
Manifestacija „Zvonila su zvona katedrale naše“ nastavlja se i poslijepodnevnim satima te će ministar Medved nazočiti i odavanju počasti kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Đakova i Đakovštine, kao i otvorenju izložbe ratnih fotografija u Centru za kulturu Đakovo.


Foto: MORH

Pisane vijesti