Ministar Medved otkrio spomen-obilježje poginulim braniteljima iz Sinca

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Sinac 2023 - naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Osim njihovog podrijetla, ove naše hrabre hrvatske sinove povezuje i njihova žrtva za domovinu, i to kroz sve godine Domovinskog rata – od 1991. do 1995., kada je zadnji od njih poginuo samo dan prije završetka VRO Oluja, koju danas slavimo kao krunu svih naših pobjeda“, kazao je ministar Medved

U Sincu kod Otočca 15. srpnja 2023. otkriveno je spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima mještanima Sinca, a svečanosti je uz njihove obitelji nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je zajedno s članovima obitelji otkrio spomenik.

Tim je povodom služena misa u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka za sve poginule hrvatske branitelje, među kojima su i petorica branitelja iz Sinca kojima je podignuto ovo spomen-obilježje, čiju je izgradnju sufinanciralo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Mate Laškarin poginuo je 1991. u Drenovom Klancu kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a, Zoran Dubravčić 1992. u Otočcu kao pripadnik 2. bojne 133. brg HV-a, Milan Mravinac 1993. u Sincu kao pripadnik Satnije Sinac ZNG-a, Božo Tonković 1994. u Udolu Sinac kao pripadnik Topničko-raketnog divizijuna 133. brg, a u istoj postrojbi bio je i Zvonko Dubravčić, koji je poginuo 4. kolovoza 1995. u Sincu.

U svom obraćanju ministar Medved podsjetio je kako je taj kraj iz kojega potječu poginuli branitelji u 615 godina svoje povijesti imao je dobra i loša vremena, a posebno teško razdoblje bilo je nakon Drugog svjetskog rata, kada su mnogi bili prisiljeni napustiti svoja ognjišta, ali i u Domovinskom ratu, kada je taj kraj žestoko napadan, no nikad pokoren.

„Osim njihovog podrijetla, ove naše hrabre hrvatske sinove povezuje i njihova žrtva za domovinu, i to kroz sve godine Domovinskog rata – od 1991. do 1995., kada je zadnji od njih poginuo samo dan prije završetka VRO Oluja, koju danas slavimo kao krunu svih naših pobjeda“, kazao je ministar Medved, odajući počast poginulima i priznanje živim braniteljima Sinca: „Zaustavili ste velikosrpske agresore i okupatorsku vojsku države u nestajanju, dajući svoj doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske na najbolji mogući način - kao istinski domoljubi i branitelji domovini vjerni.“

Istaknuo je da su hrvatski branitelji njemu i cijeloj Vladi inspiracija i ohrabrenje u donošenju svih teških odluka, kakvih je od Domovinskog rata bilo najviše upravo u posljednjih nekoliko godina.

„Jer kao što je nas branitelje u Domovinskom ratu vodila ljubav prema domovini, za koju smo bili spremni žrtvovati svoje živote, a mnogi su i podnijeli tu najveću žrtvu za našu slobodu i neovisnost, tako nas i danas sve treba voditi domoljublje i inspirirati žrtva naših branitelja, a na poseban način one koji odlučuju o sudbini hrvatske države i našeg naroda“, poručio je Medved.

„Od početka našeg mandata zadobili smo povjerenje hrvatskih branitelja, koje je bilo nedopustivo narušeno, i na tim temeljima izgradili partnerski odnos s udrugama iz Domovinskog rata. Činimo sve kako bi hrvatskim braniteljima omogućili dostojanstven život, a našim poginulima osigurali vječnu zahvalnost, prenoseći istinu o Domovinskom ratu na mlade generacije, o čemu svjedoči i ovo spomen-obilježje“, zaključio je ministar Medved.

Otkrivanju spomen-obilježja, čiju je izgradnju inicirala Udruga posebne jedinice policije iz Domovinskog rata „Sokolovi 1991“ Sinac u u suradnji s Mjesnim odborom Sinac i Udrugom veterana Domovinskog rata Brodosplit, a čije je ostvarenje ideje omogućeno od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, Ličko-senjske županije i Grada Otočca, nazočili su i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry te gradonačlenik Otočca Goran Bukovac, kao i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te mještanci Sinca.

Foto: Ličko-senjska županija

Pisane vijesti