Ministar Medved obišao mjesta terenskih istraživanja nestalih

  • Slika /FOTOGRAFIJE/11 Studeni/Nestali - istraživanja Vukovar/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, u pratnji pomoćnika ministra Stjepana Sučića i gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, obišao je mjesta na kojima se provode terenska istraživanja radi pronalaska posmrtnih ostataka hrvatskih branitelja i civila nasilno odvedenih nestalih u agresiji na Vukovar. 

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja nadležan za Upravu za zatočene i nestale Stjepan Sučić izvijestio je kako se u ovom trenutku provode terenski izvidi i istraživanja na više lokaliteta na području Vukovara – od sustavnog istraživanja Ovčare, uključujući Vorginac i Grabovo, Bobotskog kanala, šire područje Borova (Sela) i Negoslavaca, a od 10. studenoga provode se izvidi na prostoru nekadašnje gradske tržnice u Vukovaru kako bi se provjerili navodi o posmrtnim ostacima pokopanim na ovom lokalitetu. Istaknuo je kako za sada na tržnici nisu pronađene nikakve anomalije u tlu, no kako će Uprava u suradnji s Gradom i dalje biti uključena u sve planirane infrastrukturne radove.

U terenske izvide i istraživanja prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica uključena je i Gardijska oklopno motorizirana brigada Hrvatske vojske (GOMBR-e). Pojašnjavajući metodologiju istraživanja, satnik Mario Maslov je istaknuo kako je geo-radarom snimljen svaki centimetar sumnjivog područja. „Radimo dubinski snimak podzemlja sumnjivoga prostora na kojem bi mogli biti posmrtni ostaci. Pojavi li se i najmanja nepravilnost u slojevima tla na dubini do 15 metara, uređaj će to prepoznati. Podaci koji se nalaze u centralnoj procesorskoj jedinici, kasnije se premještaju u ured gdje se analiziraju ", dodao je Maslov.

Ministar Tomo Medved istaknuo je kako je traženje nestalih osoba jedna od temeljenih zadaća Ministarstva i podsjetio na unaprjeđenja u procesu traženja nestalih osoba proteklom razdoblju - od unaprjeđenja metodologije rada, međuresorne te bilateralne suradnje s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, do osobito značajne suradnje s udrugama obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. „Ministarstvo će i dalje ulagati u razvoj ljudskih i tehničkih resursa, no ključni problem jest nedostatak informacija o prikrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama“, zaključio je.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga za 480 nestalih osoba i posmrtnim ostacima poginulih osoba na području Vukovarsko-srijemske županije, od kojih 308 čine osobe nestale u samome Gradu Vukovaru i prilikom pokušaja proboja nakon sloma obrane Grada.

Pisane vijesti