Ministar Medved nazočio otvaranju 27. Susreta za Rudija

  • Slika /MHB foto/Gornja Stubica 15.09. 2024___0001.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Svi hrvatski branitelji su svjesni da sloboda koju danas imamo nije darovana i da ju dugujemo Rudolfu Perešinu i našim hrabrim hrvatskim braniteljima, da čuvamo sjećanje na njih i da njihovo domoljublje, njihovu ljubav prema domovini pronosimo na buduće generacije”

U spomen parku u Gornjoj Stubici koji nosi ime po legendarnom pilotu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfu Perešinu uz nazočnost visokih vojnih i državnih dužnosnika te diplomatskih predstavnika, otvoreni su 27. tradicionalni Susreti za Rudija, letačka manifestacija koja se održava u spomen na pilota koji je svojim herojstvom dao veliki doprinos obrani Hrvatske.

Kao izaslanik predsjednika Vlade, manifestaciji je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuvši kako vjeruje da će Susreti doprinijeti tome da mladi ljudi prepoznaju vojni poziv, odnosno poziv vojnog pilota kao svoju budućnost, ali i da hrvatski narod nikad neće zaboraviti Rudija.

„Svi hrvatski branitelji su svjesni da sloboda koju danas imamo nije darovana i da ju dugujemo Rudolfu Perešinu i našim hrabrim hrvatskim braniteljima, da čuvamo sjećanje na njih i da njihovo domoljublje, njihovu ljubav prema domovini pronosimo na buduće generacije”, rekao je ministar Medved.

Zahvalivši Zagrebačkom zrakoplovno-tehničkom savezu Rudolf Perešin, načelniku općine Gornja Stubica i svima koji sudjeluju u organizaciju ovih susreta, dodao je i da je „puno toga što možemo učiti iz života i domoljublja Rudija Perešina i zato je jako važno da se tradicionalno 27 godina održavaju ovi susreti“.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar naglasio je da je svaki stanovnik Hrvatske koji je 90-ih godina uzeo pušku u ruke i krenuo u Domovinski rat koji nam je bio nametnut, za njega častan i veliki čovjek.

„Posebni su oni koji su položili život na oltar domovine, a bilo je još onih posebnijih i jedan od njih je Rudolf Perešin. Trag koji je on ostavio neće nikada nestati u našim srcima niti u povijesti Hrvatskog naroda; i ne pada danas kiša, plače nebo”, zaključio je Kolar.

MIG-21, koji se nalazi u Spomen parku, te Spomen hiža Rudolfu Perešinu koja je u izgradnji, svjedočit će o životu čovjeka koji je bio više od pilota; on je simbol nepokolebljivosti, domoljublja, otpora i borbe za slobodu, čovjeka koji je sve stavio na kocku da bi se pridružio svojoj domovini u najtežim trenucima.

Ministarstvo hrvatskih branitelja pruža punu podršku Općini Gornja Stubica u izgradnji Spomen hiže Rudolfa Perešina čiju izgradnju do sada sufinancira. To će biti mjesto u kojem će se trajno čuvati uspomena na Rudolfa, na njegovo životno djelo, njegove snove, ideale i domoljublje. Predviđena je kao mjesto susreta, različite aktivnosti udruga i društava koje djeluju na području Gornje Stubice, tematske izložbe na temu Domovinskog rata, druženja i edukacije mladih naraštaja kako bi se upoznali sa životom istinskog heroja Domovinskog rata i promicanja vrijednosti Domovinskog rata.

„27. Susreti za Rudija“ održani su u organizaciji Općine Gornja Stubica i Zagrebačkog zrakoplovno tehničkog saveza Rudolfa Perešina te pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva obrane i gradonačelnika Grada Zagreba.

Brojna izaslanstva položila su vijence i upalila lampione u čast junaku Domovinskog rata Rudolfu Perešinu, a Susrete je otvorio Ivica Olujić, izaslanik predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića i njegov savjetnik za obranu. Prije svečanog otvorenja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstva su odala počast Perešinu i svim poginulim hrvatskim braniteljima, a za sve njih služena je i sveta misa.

Nakon svečanog otvaranja uslijedio je bogat letački program s nikad bogatijim programom, uz prvi nastup dvaju aviona Rafale F3R HRZ-a u Zagorju. Na ovogodišnjim „27. Susretima za Rudija“ u tradicionalno bogatom letačkom programu sudjelovali su brojni zrakoplovi generalne avijacije, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, specijalne postrojbe MUP-a, Akro grupe “Krila Oluje“ te zračne snage susjednih zemalja. Vojni padobranci skočili su iz helikoptera UH-60 Blackhawk HRZ-a, upriličen je i prelet helikoptera, nastup Bell 206 MUP-a, Akro zona Pilatus PC-9 Slovenske vojske, AW 139 - MUP HR te nastup Bell 206 Slovenske vojske.

Brigadni general Rudolf Perešin poginuo je izvršavajući borbenu zadaću tijekom vojno-redarstvene operacije Bljesak, nakon što su neprijateljske snage oborile njegov borbeni avion MiG-21. Poginuo je kao zapovjednik 21. eskadrile lovačkih aviona 91. zrakoplovne baze Pleso, a sudjelovao je u svim borbenim operacijama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

 

Foto: MORH/T Brandt



Pisane vijesti