Ministar Medved na Susretima za Rudija

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/Susreti za Rudija/53178384400_a4e8cbd198_o.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Neka nam Rudijeva odlučnost i ljubav prema domovini budu motivacija“, poručio je ministar Medved te pozvao sve na zajedništvo

Tradicionalna letačka manifestacija koja se pod nazivom Susreti za Rudija već 26 godina održava u spomen na legendarnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfa Perešina, i ove je nedjelje u Gornjoj Stubici kod Spomen parka koji nosi ime tog heroja Domovinskog rata okupila brojne ljubitelje atraktivnih aeromitinga, a svojim dolaskom počast tom heroju Domovinskog rata odao je i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade.

„Svjedočimo o njegovu herojstvu i doprinosu obrani Hrvatske. Nikada nećemo moći reći dovoljno i nikada mu nećemo moći dovoljno zahvaliti. Jer njegove riječi Ja sam Hrvat i ne mogu i neću pucati na Hrvate zapisane su u našoj povijesti i svijesti našega naroda. Ta slavna rečenica, njezino značenje i kontekst može nam poslužiti i danas u mnogim izazovima s kojima se suočavamo. Ona je poruka hrvatskome narodu i poziv da moramo biti zajedno uvijek jedni uz druge“, rekao je tom prigodom ministar Medved.

Dodao je kako su Susreti značajni zato jer iznova okupljaju pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, civilne pilote i hrvatske branitelje, ali i mlade ljude. Kazao je kako svi okupljeni u Gornjoj Stubici cijene ideale po kojima je živio Rudi, poručivši: „Takvim idealima se vodimo u životu i zato nas ovo okupljanje ispunjava ponosom“.

Osvrnuo se i na nabavu višenamjenskih borbenih aviona Rafale, izrazivši uvjerenje da ta najveća vojna investicija u povijesti Hrvatske raduje sve okupljene te zaključivši da će se time u potpunosti promijeniti strateški položaj Hrvatske u obrambenom i sigurnosnom smislu. „Vjerujem da svi jedva čekamo da nas na sljedećim Susretima za Rudija ovdje na hrvatskom nebu prelete naši Rafali. Zahvaljujući kvalitetnim strateškim odlukama imati ćemo najbolje ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe“, zaključio je te dodao da hrvatski piloti prolaze najbolje obuke.

„Neka nam Rudijeva odlučnost i ljubav prema domovini budu motivacija. Njemu u čast, dragi mladi piloti, budite uvijek ponosni na svoju domovinu, na sve naše heroje zbog kojih danas letite slobodnim hrvatskim nebom. I uvijek se vodite Rudijevim domoljubljem“, poručio je Medved te dodao da svi trebamo čuvati sjećanje na herojski čin Rudolfa Perešina.
„Kada dođete ispred biste, pogledajte u oči. Kada stanete ispred slike, pogledajte oči. Blage, nježne, dobre, a s druge strane, u njima vidite pogled u budućnost, hrabrost, viziju, za onakvo djelo koje je napravio Rudi. I ako vam treba inspiracija, ako nam treba uzor u svakodnevnome životu, bez obzira na kojoj smo poziciji i što radimo, onda su to upravo naši hrvatski branitelji i ljudi kakav je bio Rudi. Mi možda jesmo mala zemlja, ali smo veliki narod, upravo zahvaljujući takvim ljudima“, rekao je Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar.

Načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić istaknuo je kako su MIG-21, koji se nalazi u Spomen parku, te Spomen hiža u Jakšincu svjedoci jednog iznimnog čovjeka i njegovog života. Kako je istaknuo, Spomen hiža, u kojoj se uskoro kreće s unutarnjem uređenjem, bit će mjesto na kojem će svaki posjetitelj, posebno školska djeca i mladi, moći upoznati i shvatiti istinu o obrani, ratu i stvaranju današnje Hrvatske.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH i Vlade te gradonačelnika Grada Zagreba, a u organizaciji Općine Gornja Stubica i Zagrebačkog zrakoplovno-tehničkog saveza koji nosi ime Rudolfa Perešina, a ovogodišnje Susrete za Rudija otvorio je brigadni general Mihael Križanec, zapovjednik HRZ-a i izaslanik PRH. Prije svečanog otvorenja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstva su odala počast Perešinu i svim poginulim hrvatskim braniteljima, a služena je i misa za sve njih.

Foto: MORH

Pisane vijesti