Ministar Medved na proslavi 30. obljetnice oslobođenja Konavala

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Konavle4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Naviru sjećanja prizora koji su nas dočekali kad smo došli u Konavle, spaljena zemlja i pusti i opljačkani domovi, razrušene crkve. Lijepo je danas vidjeti da se u Konavle vratio život i čuti da mladi ovdje ostaju “, kazao je ministar Medved

Središnja proslava jubilarne, 30. obljetnice oslobođenja Konavala i Dana Općine Konavle održana je 21. listopada 2022., a obilježavanju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade.

Tim povodom održana je svečana sjednica Općinskog vijeća u Grudi, na kojoj je istaknuto kako ta općina napreduje, a velik broj ostvarenih projekata dokaz su uspješne poslijeratne obnove.

Uz ministra Medveda i načelnika Općine Božu Lasića, sjednici su nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Branko Bačić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić, župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, tajnik Hrvatske zajednice Općina Mate Čičak, načelnici susjednih općina, biskup dubrovački Roko Glasnović, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i brojni drugi uzvanici.

Medved: Hrvatska nikad više neće biti nespremna

U svom obraćanj ministar Medved prisjetio se oslobađanja Konavala. „Naviru sjećanja prizora koji su nas dočekali kad smo došli u Konavle, spaljena zemlja i pusti i opljačkani domovi, razrušene crkve. Lijepo je danas vidjeti da se u Konavle vratio život i čuti da mladi ovdje ostaju. Konavle danas napreduju i razvijaju i među najboljim su općinama u RH“.

Dodao je i kako Hrvatska iskazuje zajedništvo u sigurnosnoj komponenti. „Svjesni smo rizika i potencijalnih ugroza, a nikad se u perspektivi ne može isključiti da će one ponovno doći. Hrvatska nikad više neće biti nespremna. Bili smo u logoru Morinj. Dio politike Crne Gore svjestan je tog zločina i ispričao se, ali podijeljenost u Crnoj Gori još uvijek ne garantira da su se spremni suočiti sa svojom ulogom u velikosrpskoj agresiji. A mi ćemo istinu naglašavati još glasnije“, poručio je Medved.

Bačić: Ostvareni projekri dokaz uspješne poslijeratne obnove

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Branko Bačić rekao je kako je velik broj ostvarenih projekata dokaz uspješne poslijeratne obnove juga Hrvatske i Konavala.

„Dijelom je pisana rukom prvog načelnika Luke Korde, koji je dao ogroman doprinos, ali i vi danas možete biti ponosni što istom tom snagom i zanosom Konavle idu naprijed“, poručio je Bačić.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić rekao je kako je najponosniji što Općina Konavle nije ustuknula usprkos velikim izazovima koje je donijela pandemija koronavirusa. „Uspješno smo zadržali gotovo sav onaj standard i mjere koje smo donosili u vrijeme kada je novca bilo. Svi projekti koje smo započeli se uredno izvršavaju i financiraju“, rekao je Lasić.

Govore su održali i biskup dubrovački Roko Glasnović, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, tajnik Hrvatske zajednice Općina Mate Čičak i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, a pročitano je i pismo potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice.

Zahvlanice ministru Medvedu i udrugama iz Domovinskog rata

Tim su povodom dodijeljene nagrade i zahvalnice Općine Konavle, a zahvalnice su dobili i ministar Tomo Medved, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“, 163. brigada HV-a Dubrovnik, Udruga 156. brigade HV-a Vrgorac Makarska, Udruga Hrvatski Domobran Dubrovnik, Satnija Konavle, Udruga pripadnika Odreda naoružanih brodova Dubrovnik, Policijska udruga branitelja PU Dubrovnik ’91., Udruga specijalne jedinice policije „Grof“, Udruga specijalne jedinice policije „Grom“ te drugi zaslužni pojedinci.

Obilježavanje je počelo u četvrtak taktičko tehničkim zborom Oružanih snaga i policije RH na rivi u Cavtatu s uplovljavanjem ratnih brodova i mimohodom veterana Domovinskog rata te polaganjem vijenaca uz bistu dr. Franja Tuđmana i izložbom ratnih fotografija.

Svečanoj sjednici je prethodilo polaganje vijenaca uz spomen ploču satniku Matu Golubiću na Vojskom Dolu, misa za poginule branitelje u župnoj crkvi sv. Jurja u Stravča te polaganje vijenaca uz spomenik hrvatskim braniteljima "Konavoska mati" u Čilipima i uz bistu generala Janka Bobetka na Grudi.

Foto: HINA

Pisane vijesti