Ministar Medved na otvorenju i posvećenju župne crkve u Kravarskom

  • Slika /Dokumenti 2023/HN20230416006617.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Zajedništvo i entuzijazam koji se ovdje mogao vidjeti u zadnjih godinu dana rijetko se viđa, a rezultat toga vidimo danas“, istaknuo je Medved, dodavši da će Vlada nastaviti ulagati napore za revitalizaciju ovog kraja i cijele potresom pogođene Banovine

Na Bijelu nedjelju, 16. travnja 2023., svečano je otvorena i posvećena župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom, izgrađena na mjestu stare crkve koja je teško oštećena u razornom potresu 2020.

Uz brojne vjernike, misnom slavlju nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i državni tajnik Darko Nekić, predstavnici Katoličke crkve, Zagrebačke županije i Općine Kravarsko.

Svečanost je započela procesijom odnosno svečanim ulaskom u crkvu, nakon čega je uslijedila sveta misa, a misno slavlje je predvodio sisački biskup Vlado Košić koji je i posvetio ovu crkvu.

Ova župa okuplja oko četiri tisuće vjernika te je ovo veliki dan za sve njih pa ih ni loše vrijeme nije spriječilo da nazoče slavlju povodom posvećenja novoizgrađene crkve, a u toj prigodi obratio im se i ministar Medved, pozdravljajući ih u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svoje osobno.

„Lijepo je vidjeti crkveni toranj, prepoznatljivi simbol ovoga kraja koji krasi i grb Općine Kravarsko, ali zasigurno najljepši prizor je crkva puna vjernika. Bili smo ovdje zajedno neposredno nakon što je snažan potres pogodio ovo područje, na mjestu razrušene crkve Uzvišenja svetog Križa, a prije godinu dana rekli smo da ćemo sagraditi novu župnu crkvu. Drago mi je što upravo danas, na Bijelu nedjelju, svjedočimo završetku izgradnje crkve“, kazao je ministar Medved.

„Ovo je snažna poruka suradnje Odbora za izgradnju crkve, Župe, Općine i Općinskog vijeća mještana Kravarskog, Zagrebačke županije i Vlade te svih koji su sudjelovali u ponovnoj izgradnji ove crkve, izvođača i vjernika, jer to zajedništvo i entuzijazam koje se ovdje moglo vidjeti u zadnjih godinu dana rijetko se viđa, a rezultat toga vidimo danas“, istaknuo je Medved, dodavši da će Vlada nastaviti ulagati napore za revitalizaciju ovog kraja kao i cijele potresom pogođene Banovine, uz poruku da održati i obnoviti život možemo samo zajedničkim snagama.

Podsjetio je da je odmah nakon potresa osigurana hitna sanacija šteta kojima je sanirano oko 350 stambenih objekata i financirano uklanjanje razrušene crkve, a Vlada je sufinancirala izgradnju nove Crkve s više od 11,5 milijuna kuna, te će nastaviti s obnovom javnih objekata među kojima su općinska zgrada, ambulanta opće medicine, stomatološka ordinacija i izgradnja vatrogasnog doma, a čija vrijednosti iznosi oko tri milijuna eura.

Foto:HINA

Pisane vijesti