Ministar Medved na komemorativnom skupu za žrtve logora Stara Gradiška

Slika /FOTOGRAFIJE/2020/gradiska1.jpg

„Zgaženo ljudsko dostojanstvo teško se oporavlja, a samo oni koji su bili zatočeni u ovom i drugim srpskim logorima znaju kako je teško živjeti s time,“ kazao je ministar Medved

Dan sjećanja na žrtve logora Stara Gradiška obilježen je 3. veljače 2020., a komemorativnom skupu nazočio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te je položio vijenac u ime predsjednika Vlade i predsjednice Republike.

Počast žrtvama tog zloglasnog srpskog koncentracijskog logora odali su i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, načelnik Općine Stara Gradiška Velimir Paušić te predstavnici PU Brodsko-posavske i udruga iz Domovinskog rata, a molitvu je predvodio vlč. Mato Rukavina.

Obraćajući se okupljenima, ministar Medved posebno je pozdravio bivše zatočenike srpskih koncentracijskih logora. Podsjetio je kako je logor Stara Gradiška jedan od mnogih zloglasnih logora u kojem su na početku Domovinskog rata 1991. godine bili zatvarani civili te pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova i Zbora narodne garde s tada okupiranog područja RH, kao i civili s područja BiH, gdje u to vrijeme nije bilo ratnih djelovanja. Prema svjedočanstvima preživjelih, svi logoraši prošli su brojne fizičke i psihičke torture, a neki su i podlegli ozljedama, i sve to samo zbog različitih političkih uvjerenja, nacionalne i vjerske pripadnosti.

„I dok neke rane mogu zacijeliti, postoje i one nevidljive s kojima liježemo i ustajemo, zbog kojih najčešće ni ne spavamo. Zgaženo ljudsko dostojanstvo teško se oporavlja, a samo oni koji su bili zatočeni u ovom i drugim srpskim logorima znaju kako je teško živjeti s time. Od nekih uspomena živimo, a s nekim se traumama doživotno borimo. Takvu bitku vode svi naši preživjeli logoraši,“ kazao je ministar Medved, zaključivši kako su ovakva okupljanja potrebna kao podsjećanje na agresiju i zločine koji su počinjeni, ali i opomena kako se ti zločini više nikada ne smiju ponoviti.

„Naša je moralna obveza širiti i promicati istinu o Domovinskom ratu, istinu o svim nevinim žrtvama i hrvatskim braniteljima koji su podnijeli najveću žrtvu za našu slobodu i neovisnost. Iako nam se često pokušava nametnuti kolektivna amnezija, upravo ovakva okupljanja najbolji su način borbe protiv zaborava,“ poručio je Medved te zahvalio organizatorima skupa, Hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora, kao i svima koji sustavno rade na očuvanju vrijednosti iz Domovinskog rata.

Na kraju je istaknuo kako će Ministarstvo hrvatskih branitelja uz potporu Vlade RH nastaviti promicati vrijednosti Domovinskog rata, kao i provoditi sve mjere na dobrobit hrvatskih branitelja, ali i civilnih žrtava čija će prava, najavio je, uskoro biti zakonski regulirana.

Prigodnim govorima okupljenima su se obratili i predstavnici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić i Davor Ančić te načelnik Općine Stara Gradiška Velimir Paušić.

Pisane vijesti