Ministar Medved na Danu Općine Konavle

  • Slika /MHB foto/Konavle____0001.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Danas obilježavamo i 32. obljetnicu oslobađanja Konavala pa treba zastati i razmisliti jesmo li uspjeli u svim našim nastojanjima i jesmo li postigli sve ciljeve. Možda je najbolji odgovor slika najmlađih članova KUD-a Konavle, jer zapravo njima predajemo Konavle i budućnost Hrvatske onakvu kakvu gradimo", poručio je Medved

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nazočio je obilježavanju Dana Općine Konavle i obljetnice oslobođenja toga kraja u Domovinskom ratu. Tim povodom u Čilipima su položeni vijenci kod spomenika „Konavoska mati“, a potom je održana svečana sjednica na Grudi, kojoj su nazočili i potpredsjednik Vlade Branko Bačić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, hrvatski branitelji i obitelji poginulih i nestalih branitelja te brojni drugi uzvanici.

Ministar Medved je kazao kako je entuzijazam načelnika i Vijeća koji se ulaže u Općinu itekako vidljiv. Zahvalio je Gradu Dubrovniku na snažnoj potpori Konavlima, ali i spomenuo napore Županije, posebno istaknuvši projekt Pelješkog mosta.

"Nemojmo zanemariti ono što smo zajedno napravili na modernizaciji Zračne luke i nizu drugih projekata. Danas obilježavamo i 32. obljetnicu oslobađanja Konavala pa treba zastati i razmisliti jesmo li uspjeli u svim našim nastojanjima i jesmo li postigli sve ciljeve. Možda je najbolji odgovor slika najmlađih članova KUD-a Konavle, jer zapravo njima predajemo Konavle i budućnost Hrvatske onakvu kakvu gradimo", poručio je Medved.

Prisjetio se i akcije oslobađanja Konavala. "Kad smo oslobodili krajnji jug Hrvatske, izašli smo na Dubravku. Pogledao sam Konavle, bila je to teška i bolna slika - slika koja je toliko dirala sve nas. Zar su toliko mrzili da su morali sve kuće popaliti? Tolike ljude poubijati, odvesti u logore, mučiti? Ali oslobodili smo!", zaključio je.

Tih dana ponosa i slave prisjetio se i jedan od zapovjednika iz redova 1. gardijske brigade Eduard Butijer. Prisjetio se oslobađanja Konavala sa svojim Tigrovima, među kojima je bio i ministar Medved. „Teško nam je bilo, no volje i motivacije nije nedostajalo. Posebno je bio složen pomorski desant, kako zbog visokih valova, tako i zbog neprijateljskog djelovanja. Nije bilo alternative, osim uspjeti u borbi kako ne bismo ne daj Bože opet ići na takvo more“, kazao je Butijer, poručivši da je ponosan na doprinos Tigrova u oslobađanju juga Hrvatske i Konavala.

Ministar Branko Bačić kazao je kako je tajna uspjeha Konavala u mjeri te je posebno istaknuo otvaranje vatrogasnog doma i završetak radova na cavtatskoj rivi. „Posebno je važno za izdvojiti činjenicu kako nam je u rukama prvi projekt navodnjavanja konavoskog polja, a pred nama je i izgradnja OŠ Cavtat. Iz današnjeg programa se vidi koliko Općina Konavle brine o svojoj tradiciji i svojim Konavljanima", izjavio je Bačić spomenuvši i buduće otvaranje muzeja lijerice.

Župan Nikola Dobroslavić je kazao kako je Općina Konavle uzorna i dobro stabilna, u Županiji i šire, a dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako Konavljani poštuju domaćicu i domaćina, obitelj, vjeru i svoj hrvatski duh: „I to prenose iz generacije u generaciju. I zato su Konavle uspješne, jer znaju što je bitno i kako čuvati vjeru i tradiciju“.

U ime domaćina nazočne je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović, a načelnik Božo Lasić kazao je kako je ovo najuspješnija godina za Konavle. „Iza nas je jedna uspješna godina, u kojoj smo postigli rezultate i moramo biti ponosni na njih“, kazao je Lasić.

U sklopu svečane sjednice uručene su nagrade zaslužnima, a nagradu za životno djelo Općine Konavle za sveukupan doprinos hrvatskoj glazbenoj povijesti dobio je don Miho Demović (posthumno). "Jedna od njegovih posljednjih želja je bila vidjeti Pelješki most. Kad je došao, uspio je vidjeti Pelješki most i kazao - sad mogu umrijeti. Tolika je ljubav Demovića bila prema jugu Hrvatske", izjavio je dr. Anutn Car, koji se zahvalio u ime nagrađenih.



Pisane vijesti