Ministar Medved na 160. obljetnici dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/HVZ sjednica 2024 - 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Uz Hrvatsku vojsku i policiju, vatrogastvo je jedan od stupova domovinske sigurnosti, snažna poluga koja pruža sigurnost hrvatskom narodu i našim posjetiteljima“, poručio je ministar Medved, čestitajući svim vatrogascima jubilarnu obljetnicu

Svečanom sjednicom Hrvatske vatrogasne zajednice u Varaždinu je obilježena 160. obljetnica dobrovljnog vatrogastva u Hrvatskoj, a uz brojne pripadnike HVZ-a, javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade.

Tom je prilikom naglasio kako su, uz Hrvatsku vojsku i policiju,  hrvatski vatrogasci jedan od stupova sustava domovinske sigurnosti te su, uz Hrvatsku vojsku i policiju, najvažnija i najbrojnija operativna snaga koja svojim djelovanjem na zaštiti od požara, ali i brojnim drugim zadaćama daje sigurnost i pruža zaštitu svim žiteljima i posjetiteljima Hrvatske.

„Hrvatsko vatrogastvo je danas snažna poluga koja pruža sigurnost hrvatskom narodu i našim posjetiteljima. Naša Vlada u proteklih osam godina uložila je ogromni napor u cilju organiziranja sustava vatrogastva na način da imamo posebno izdvojeno vatrogasno zapovjedništvo, glavnog vatrogasnog zapovjednika i nakon toliko godina po prvi put u Hrvatskoj vatrogasci sami kreiraju svoj sustav, usmjeravaju težišta u svjetlu opremanja, obuke i organizacije“, kazao je ministar Medved.

Istaknuo je da je Vlada investirala više od 650 milijuna eura u sustav vatrogastva, bilo da se radi o opremanju vatrogasnim vozilima, nabavci opreme nužne za sigurnost vatrogasaca ili uređenju vatrogasnih domova, a posebno je naglasio važnost nabavke novih protupožarnih zrakoplova Canadair, za koje je potpisan ugovor u vrijednosti 105 milijuna eura.

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se na stanje vatrogastva prije 30-ak godina, kada je i sam bio član DVD-a Čanjevo te se prisjetio u kojim su teškim uvjetima tada djelovali u odnosu na danas, kada vatrogasci imaju odgovarajući vozni park, kao i potrebnu opremu i tehniku, što se moglo vidjeti i na mimhodu održanom dan ranije u Varaždinu.

„Danas su naši vatrogasci moderno opremljeni, uvježbani i osposobljeni za svaku zadaću. Nijedna Vlada dosada, kao ova premijera Andreja Plenkovića, nije vodila toliko brige o vatrogastvu. To je posebno važno u situaciji kada se dogode prirodne katastrofe u kojima su vatrogasci prvi na terenu i prvi priskaču u pomoć“, zaključio je Stričak.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je da su novi izazovi pred vatrogascima te se njihove sposobnosti razvijaju i prilagođavaju.

„U današnje vrijeme, osim poplava i požara, imamo i olujna nevremena i bujične poplave. Prilagođavamo tehniku i sposobnosti vatrogasaca kako bismo mogli odgovoriti na sve izazove i odmah reagirati“, istaknuo je Tucaković.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedjeljko Vukalović kazao je da Varaždin ima najstarije vatrogasno društvo u Hrvatskoj i istočnoj Europi, čija je jubilarna obljetnica također obilježena.

„Ovdje se tradicija vatrogastva prenosi s koljena na koljeno, s oca na sina, s djeda na unuka. To je zalog da mi imamo vatrogastvo generacijama, i to već punih 160 godina“.

Obilježavanju jubilarne obljetnice u Varaždinu nazočili su i predsjednik Predsjedništva HVZ-a Ante Sanader, počasni predsjednik HVZ-a Franjo Gregurić, predsjednik Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi Milan Dubravac, predsjednik Vatrogasne zajednice Slovenije Janko Cerkvenik i vatrogasci iz cijele Hrvatske.

Na prigodnoj svečanosti uručene su nagrade i priznanja za životno djelo u vatrogastvu i Najpothvat u vatrogastvu u 2023. godini, kao i druga priznanja Hrvatske vatrogase zajednice.

FOTO: HINA/HVZ

Pisane vijesti