Ministar Matić na komemoraciji Trokut

Povodom 21. obljetnice od početka oslobodilačke operacije Orkan '91, ministar branitelja Predrag Matić je danas odao počast svim sudionicima u oslobođenju strateški važne lokacije Trokut.

Nazočnima su se obratili ministar Matić, gradonačelnik Novske Antun Vidaković te izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske brigadir Ivan Jurić.

Trokut je ime motela koji se za vrijeme Domovinskog rata nalazio na cesti Novska - Lipik, a riječ je o tada strateški važnoj lokaciji, kako za Hrvatsku vojsku tako i za neprijateljske snage. Budući da je cestovna komunikacija na cesti Novska - Lipik bila prekinuta, odlučeno je da se pokrene operacija Orkan '91 kojom se trebao osloboditi okupirani prostor u brdima iznad Novske. Trokut je konačno oslobođen 19. studenog 1991. koordiniranom akcijom 117. koprivničke brigade i 1. gardijske brigade Tigrovi, dok je sama Operacija Orkan '91 trajala do 3. siječnja 1992. godine. U Operaciji Orkan '91 su poginula 184 hrvatska branitelja, dok ih je čak 595 ranjeno.

''Spomen medalje koje su trebale još prije 21 godinu biti napravljene, nažalost još uvijek nisu, međutim, Ministarstvo branitelja RH u suradnji s Uredom Predsjednika RH i Ministarstvom obrane RH radi na tome da dogodine u ovo vrijeme budu dodijeljene i prve zaslužene spomen medalje sudionicima ovih operacija'', rekao je ministar Matić.

Pisane vijesti